Geschiedenis van de Familie Weterings

gepubliceerd door

 

Louis Weterings

 

in de Brabantse leeuw

 

 

Mertens - Martens - Weterings

 

 

Thonys Janss van Loonen vercoft Adriaen Merten Adriaenss drie lopensaet lants ten Hout by 't Valveken, métier huys daerop staende, grenzend aan de herenstraat en Willem Thoon Thijs kinderen.

 

Met deze woorden maken we kennis met voornoemde familie Mertens - Martens - Weterings en hiermee vestigt zich de familie uit Meede (Made) zich in de vrijheid en heerlijkheid Oosterhout.De datum van deze akte is 20 oktober 1498. (1)

Een hernieuwde kennismaking met Adriaen Mertens maken we enkele jaren later, namelijk op 24 februari 1501.(2)

 

Pleunken Adriaen Willems met Heyn Jan Ghysels, haere voight, vercoft Adriaen Mertenszone drie lopensaet lants luttel min ofte meer, alsoo die gelegen zijn Gherijt Thonys op deen syde, herwegh int acker op dander syde oist.

 

Maar de belangrijkste informatie komt uit een derde akte, waarin:

 

Heijn Gheryt Cuypers en Adriaen Mertens hebben gemangelt huys om huys ende erve om erve. Heijn droeg circa 8| lopen zaailand en 4 roeden erf met daarop een huis, schuur en 'hoving', grenzend aan Neel Jan Mathijsen oostwaarts en Arnout Thijs westwaarts, noord strekkende van de herenstraat tot aan Pieter Wijns zuid. Adriaen Mertens droeg 5 lopenzaad met daarop een huis over (Gheryt Thonys op de oostzijde, de herenstraat op de westzijde, noordwaarts aan de herenstraat en zuidwaarts aan Aert Peter Cock grenzend).(3)

 

Deze ruil geeft de ligging aan van de stede waarop Adriaen Merten Adrïaens verder gedurende zijn leven heeft gewoond en die later door vererving overgaat op zijn zoon Peter.

Door de bovengenoende opsomming van patroniemen krijgen we de volgende gereraties in beeld:

 

I.            Adriaen, geboren omstreeks 1400.

II.         Merten Adriaens.

III.            Adriaen Merten Adriaens, geboren omstreeks 1470.

Onderzoek tot nu toe heeft opgeleverd dat Adriaen drie broers en een zus had. Verder onderzoek is echter gewenst alvorens daarover iets te publiceren.

 

III-a.   ADRIAEN MERTEN ADRIAENS (4) te Oosterhout overleed tussen juni 1535 en januari 1537. Zijn vrouw, Lijsbeth Claes Peters (5), was reeds in februari 1531 wijlen, (6) Hun kinderen waren:

 

1. Petronella Adriaen Mertens (Petra) (7) , die trouwde met Cornelis Heijman Jacob Heijmans. Zij verkocht in 1531 een van haar moeder geërfd perceel zaailand aan haar zus.

2. Peter Adriaen Mertens, volgt onder IV-a.

3. Katheleijn Adriaen Mertens (8) trouwde met Jacob Jan Seben. Zij verkochten in 1538 aan Peter Adriaen Mertens hun derde in de hoeve ten Hout onder Oosterhout, waaruit Katheleijns ouders gestorven waren; wel bleven zij daaruit jaarlijks 5 carolusgulden 10 stuivers erfcijns en twee viertelen rogge erfpacht heffen, die met Lichtmis verschenen. (9)

 

 

IV-a. PETER ADRIAEN MERTENS is in rond de eeuwwisseling geboren, volgde zijn ouders op als bewoner en gebruiker van de hoeve ten Hout en trouwde met Engel Jan Jan Oubos. (10) Tussen 1536 en 1550 kocht hij diverse percelen gras-, hooi- en maailand. In november 1561 verkochten zijn onmondige kinderen een stuk land. Engel Jan Oubos hertrouwde met Cornelis Jans van der Veeken. (11) In haar eerste echt werd zij de moeder van: (12)

 

1. Jan Peter Adriaen Martens, volgt onder V-a

2. Adriaen Peter Adriaen Mertens is in of voor 1589 overleden. Hij trouwde met Margriet Lambrechts  (13) en verwekte bij haar de hiernavolgende kinderen. Hun nageslacht zette zich voort onder de naam Martens.

 

A. Mathijs Adriaen Martens, gehuwd met Willemken Crijn Cornelis Willem Meeus Buys.

B. Lambrecht Adriaen Martens, gehuwd met Marijke Peters.

C. Engelken Adriaen Martens, gehuwd met Govert Mathijs van Dongen.

 

3. Margriet Peter Adriaen Mertens.

4. Peter Peter Adriaen Mertens te Oosterhout is voor 1584 overleden. Hij was gehuwd met Sijken Willem Quirijns (14) en bij haar vader van:

 

A. Willemina Peter Martens, voor 1624 overleden.

B. Peter Peter Martens, uit wie een familie Martens stamt.

C. Cornelia Peter Adriaen Martens.

D. Maria Peter Adriaen Martens.

E. Anna Peter Adriaen Martens.

 

 

V-a. JAN PETER ADRIAEN MARTENS noemde zich in 1561 mondig en is dus in 1536 of eerder geboren. Hij maakte deel uit van de regering van Oosterhout als schepen (1584-1588), borgemeester (1589) en weer schepen (1590-1591). (15) In het laatste jaar, tussen 25 maart en 6 mei, is hij overleden. In 1563 blijkt hij te zijn getrouwd met Lijnken Allart Adriaen Dircks; samen kochten zij van de erfgenamen van Johanna Jan Nijs een stede aan de Houtse Heuvel. (16) Daar woonde Jan tot in 1578: dat jaar verkocht hij de stede aan Jan Aert Andriessen en kocht hij van dezelfde een huis, tuin, schuur en erf ten Hout bij de kapel, de Houtse Heuvel west.(17) Zijn oude stede was belast met een viertel rogge erfpacht aan de begijnen te Geertruidenberg. Maar in de roerige periode van de Tachtigjarige Oorlog is deze niet altijd voldaan. Vermoedelijk is door de bezetting van Geertruidenberg door de Staatse troepen in 1573 het begijnen onmogelijk geweest hun belangen in en om Oosterhout te behartigen. Later is de situatie voor de 'roomsen' weer wat verbeterd, zodat de vordering weer kon plaatsvinden.

De erfgenamen van Jan Peter Adriaen Martens werden in 1606 door Aert Jan Aert Andriessen gesommeerd om de niet betaalde cijns te voldoen. Aert werd namelijk als erfgenaam en bewoner van de stede die zijn vader van Jan had gekocht door de rechthebbenden onder druk gezet. Het object wordt bij gelegenheid als volgt omschreven:

een huis met hof en erven tot de stede behorende, groot drie lopenzaad, gestaan en gelegen ten Hout aan de Heuvel bij de Weijtering, Adam de Smidt west, de Heuvel noord. (18)

De benaming 'Weijtering' behoeft enige toelichting. Sinds mensenheugenis liggen er op de Houtse Heuvel enkele wat wij nu noemen 'brandkuüen'. Een daarvan treffen we thans nog aan; hij ligt tegenover het huidige kerkhof, dat is gelegen op de plaats waar vroeger de oude capelle ten Hout heeft gestaan. Navraag bij enkele zeer bejaarde inwoners van de Hout leert, dat deze zogenaamde brandkuilen in het begin van de eeuw nog door hun ouders de Weijtering genoemd werden. Bovendien lag aan de zuidzijde van de Heuvel tegenover de oude jongensschool nog zo'n 'Weijtering', maar die is thans verdwenen, ofschoon de plaats nog zichtbaar is. Het waterpijl ten opzichte van honderd jaar geleden ter plaatse ongeveer twee meter gedaald.

Jan Peter Adriaen Mertens heeft dus op twee plaatsen gewoond met een wetering voor de deur. Het ontstaan van de naam Weterings via Watringhs, Weitringhs en Weeterings is hiermee wel verklaarbaar, namelijk de plaats van vestiging. Verder zijn er nog een paar bijkomstigheden. De naam Martens blijft veelvuldig voorkomen. De kinderen van Jans broers hadden dezelfde voornamen, wellicht daarom noemde Jans oudste zoon zich al vlug Peter Jan Watringhs.

Opvallend is, dat de kinderen uit  Jans tweede huwelijk Sebrechts of Zeben genoemd worden naar hun moeder, Barbara Sebrechts. Maar uiteindelijk, ongeveer in het midden van de zeventiende eeuw, noemen alle nazaten van Jan Peter Adriaen Martens zich Weterings. Dit in tegenstelling tot de nakomelingen van zijn broers, die blijven zich Martens noemen.

 

De kinderen uit het eerste huwelijk:

1. Apollonia Jans Watrings trouwde met Jan Cornelis Cocks, die schepen van Oosterhout was van 1603 tot in 1624. Bij de scheiding op 14 juli 1638 van Jans nagelaten boedel blijkt, dat er uit dit huwelijk geen kinderen zijn. Als erfgenamen worden genoemd: Hendrick en Jan Stoffels, Hendrick Keijzer als man en voogd van Marijke Stoffels. (19) Onderzoek naar een eventueel eerder huwelijk van Apollonia met een Stoffels heeft niets opgeleverd.

2. Cornelia Jans Wateringhs (20) is voor 1606 ongehuwd overleden.

3. Peter Jan Waterings, volgt onder Vl-a.

 

De kinderen uit het huwelijk met Barbara Sebrecht Adriaens waren:

4. Seben Jans Watrings, volgt onder Vl-b.

5. Adriaen Jan Watringhs, volgt onder VI-c.

6. Catheleijn Jan Watringhs trouwde omstreeks 1609 met Wouter Denis Cornelissen. Hun kinderen, Lijsbeth, Cornelia, Adriana, Adriana en Denis, waren te Oosterhout geboren rond 1610, in 1613, in 1616, in 1619 en in 1622.

7. Adriaen Jan Wateringhs de jonge.

 

 

Vl-a. PETER JAN PETER. ADRIAEN MARTENS ALIAS PETER

JAN WATRINGHS, geboren omstreeks 1570, speelde in het maatschappelijke leven van Oosterhout een rol als gaarder (borgemeester) over het Westeinde: op 22 september 1596 werd hij tegen een honorarium van 9 £ Vlaams het honderd in die functie aangesteld. (21) Als gevolg van deze benoeming zijn er diverse verklaringen ten overstaan van schepenen van oosterhout bewaard gebleven, waarin vorderingen die niet tijdig door betrokkenen waren afgedragen, alsnog werden opgeëist. (22) De borgemeester stond immers met zijn eigen bezit borg voor de te innen belastingen.

In 1613 werd hij als schepen aangesteld en dat bleef hij tot zijn dood. (23) Hij overleed in de woelige oktobermaand 1624, tijdens het beleg van Breda door de Spanjaarden onder bevel van Spinola.

In het begraafboek van Oosterhout staat dat Peter Weitringhs is gestorven op 23 oktober 1624 en werd begraven in templo (in de kerk).

Peter Jan Watringhs woonde met zijn gezin op een stede, die wordt omschreven als stede met huysinge ende schuer daer op staende, 13 lopenzaad groot, de Houtse steeg zuid en ’s heren straat west, belast met twee lopen rogge per jaar aan de pastoor.

Peters kinderen bij Catharina Peters waren: (24)

 

1. Jan, niet meer in leven bij de boedelscheiding van zijn ouders in 1633.

2. Lijnken wordt twee maal genoemd in het begraafboek. Daarvan is een gedeelte gecopieerd, met als gevolg dat haar overlijdensdatum zowel op 20 maart als op 20 april 1625 is gesteld.

3. Maijcken Peter Jan Watringhs is in 1610 geboren en trouwde te Oosterhout op 1 februari 1630 met Godschalck Sebrechts Anthonissen. Hij zat meerdere jaren in de schepenbank van Oosterhout. Dit paar kreeg zes kinderen en woonde te Leysen. (25) Hun dochter Jenneken trouwde op 19 februari 1664 met Sebrecht Sebrecht Andriessen en werd daarmee stammoeder van de bekende Oosterhoutse familie Van Leysen.

Van Maycken Wateringhs bestaat een zilveren overlijdenspenning,

gedateerd 19 oktober 1665. (26)

4. Peter, te Oosterhout gedoopt op 17 februari 1611, jong gestorven.

5. Covert Peter Weitringhs, volgt onder VlI-a.

6. Cornelia Peter Jan Watringhs, te Oosterhout gedoopt op 24 februari 1617, trouwde eerst (Oosterhout, 31 mei 1637) met Michiel Mathijssen Joosten en kreeg drie kinderen. Op 23 januari 1646 hertrouwde zij te Oosterhout met Anthonius Peter Seben; dit huwelijk gaf haar zes kinderen. Zij woonde respektievelijk op een stede in de Voorstraat en aan de Houtse Heuvel. Op 4 juli 1704 regelde zij notarieel het voogdijschap over haar kleinkind. (27) Haar boedelscheiding vond plaats op 5 februari 1705. (28) Zij bereikte de leeftijd van ongeveer 88 jaar. In haar nalatenschap bevonden zich onder andere drie steden met huizen en schuren, gelegen aan de Houtse Heuvel.

7. Peter, op 13 maart 1619 te Oosterhout gedoopt en jong overleden.

8. Johanna, op 31 maart 1622 te Oosterhout gedoopt, jong overleden.

9. Apollonia's doop werd op 2 oktober 1624 te Oosterhout ingeschreven met de toevoeging ex Made. Mogelijk als gevolg van het beleg van Breda was het huishouden uitgeweken naar Made.

 

VlI-a. GOVAERT PETER WEITRINGHS is op 17 december 1614 te Oosterhout gedoopt en trouwde aldaar op 23 januari 1639 met Maycken Willems van den Eynde. Deze was op 25 augustus 1619 te Oosterhout gedoopt. Govaert erfde van zijn ouders hun stede in de Achterstraat ten Hout. Nadat in 1670 zijn bezittingen waren geinventariseerd (29) , vond op 30 maart 1674 de boedeldeling plaats. (30) Het landbezit was als volgt:

Zaailand                         (13 percelen)                         19,70 ha

Gras- en hooiland                         (10 percelen)                         8,80 ha

Zegge                         (l perceel)                         1,29 ha

Bos                         (l perceel)                         0,65 ha

Totaal                         (25 percelen)                         30,44 ha

Govaert bezat twee paarden (een merrie en een bruin ruinpaard) en een veulen van een jaar, elf 'beesten' (runderen), groot en klein. Uit de inventaris blijkt, dat er op de boerderij boter werd bereid en vlas getwijnd. Twee weefgetouwen duiden op linnen- of lakenbereiding. De granen op zolder bestonden uit 40 veertelen boekweit, 30 veertelen rogge, 4 veertelen haver en 2 veertelen bonen. Verder waren twee lopen takkenbossen, twee taskens hooi, een tas rogge en erwtenstro. Voorts was de inventaris onderverdeeld in koperwerk, tin, aardewerk en houten gebruiksvoorwerpen. De slaaplakens waren 9 el groot, de hemden 3 el. Man en vrouw hadden naast hun dagelijkse goed zwart lakense kleding, zijden hoeden en fluwelen mouwen. Aan uitstaand geld waren er twee obligaties van ƒ 300, een schepenschuldbrief van ƒ 300 ten laste van de vrijheid van Oosterhout, een Hollandse obligatie van ƒ 150, een onderhandse obligatie van ƒ 83:8:0 aan een familielid. Noch aen hant bevonden thien dubbele ryders, yder ryder gerekent tegen dartigh guldens. Ten slotte bezat het echtpaar gouden trouwringen, terwijl de weduwe in het bezit was van een silveren tongschobber met enige instrumenten daerin gewerckt. De kinderen uit dit huwelijk waren:

 

1. Peter Govert Weiteringhs, volgt onder VlII-a.

2. Catharina Weiteringhs is op 26 december 1641 te Oosterhout gedoopt en trouwde aldaar op 24 oktober 1666 met Adriaen Pais de jonge. Zij woonde op een stede op de Espelaar ten Hout. Van hun tien kinderen overleden er zes op jeugdige leeftijd. Op 11 april 1737, na het overlijden van Catharina op 17 oktober 1732, vond een boedelscheiding plaats. (31)

3. Elisabeth, te Oosterhout gedoopt op 11 september 1644, is uiterlijk in 1662 overleden.

4. Denis Govert Weeteringhs, volgt onder VlII-b.

5. Jan Govert Weitringhs, op 19 juni 1649 te Oosterhout gedoopt. Hij woonde en werkte op de stede van zijn vader, gelegen in de Achterstraat ten Hout. Op 30 maart 1674, bij de boedelscheiding van zijn ouders, was hij reeds overleden.

6. Apollonia, op 3 februari 1652 te Oosterhout gedoopt, leefde niet meer in 1675. (32)

7. Cornelis Govert Weitringhs, te Oosterhout gedoopt op 20 februari 1654. Hij volgde zijn broer op diens boerderij op. Van hem is bekend, dat hij graag een goed glas bier dronk.

De gevolgen zijn dan ook niet uitgebleven. Op 29 juli 1677 moest hij verschijnen voor schout en schepenen van Oosterhout. (33) Gedaagde had namelijk op zondag 18 juli 1677 met een clauwstock Philip Bosson, de vorster van Ten Hout, eerst in de vingers gestoken en vervolgens in de borst. Hij werd arbitragelijck gestraft met een geldboete, terwijl hij in vrijheid werd gesteld vermits de ooghst vacantie in stato was.

Cornelis Weiteringhs is niet tot de huwelijkse staat geraakt. Zijn overlijdensdatum is moeilijk te bepalen, maar ligt voor 6 februari 1700.

8. Maria Govert Weitrings is op 24 december 1658 te Oosterhout gedoopt. Zij trouwde aldaar op 1 oktober 1677 met Franciscus van Loon, met wie zij zich te Terheyden vestigde. Maria werd op 31 augustus 1726 begraven. Haar huwelijk

was kinderloos gebleven.

9. Wilhelmina Govert Weitringhs (34) , op 9 april 1660 te Oosterhout gedoopt, werd op achttienjarige leeftijd geprofest op het begijnhof te Breda. Zij overleed in januari 1696 te Oosterhout.

10. Elisabeth Govert Weitringhs is in november 1663 te Oosterhout geboren. Zij trouwde met Johan van den Kieboom, verhuisde naar Terheyden, overleed voor 1700 en liet twee kinderen na, die werden opgevoed door haar zuster Maria.

VllI-a. PETER. GOVERT WEITERINGHS, gedoopt te Oosterhout op 29 oktober 1639, trouwde daar op 24 oktober 1666 met Cathelyn Peter Sebrecht Anthomssen. Deze was op 6 juni 1645 te Oosterhout gedoopt als dochter van Peter Sebrecht Antonissen en Adriana Rombouts Rommen). Het gezin bewoonde een stede ten Hout. Peter Weiteringhs overleed voor 12 maart 1679 36 en zijn weduwe hertrouwde te Oosterhout op 9 oktober 1682 met Adriaen Cornelis Niclaessen. Uit dit huwelijk:

 

1. Adriana, te Oosterhout gedoopt op 20 oktober 1667 en binnen een jaar overleden.

2. Adriana Peter Weiteringhs, te Oosterhout gedoopt op 14 november 1668. Zij trouwde met Cornelis Adriaen van de Panne, kreeg drie kinderen, vertrok met haar man naar Geertruidenberg en overleed daar op 8 augustus 1726.

3. Covert Peter Weiteringhs, volgt onder IX-a.

4. Johannus Peter Weiteringhs, volgt onder IX-b.

5. Segebertus Peter Weiteringhs, volgt onder IX-c.

Uit Cathelyns tweede huwelijk werden een zoon en een dochter geboren, van wie de eerste zich Wateringhs noemde:

6. Cornelis Adriaen Niclaessen alias Wateringhs, volgt onder IX-d.

7. Petronella Adriaen Niclaessen, te Oosterhout gedoopt op 3 september 1686. Zij bleef ongehuwd en woonde tijdelijk in het huishouden van haar halfbroer Jan Waterings te Terheyden. (37) Haar nalatenschap werd gedeeld op 10 februari 1755. (38)

 

 

IX-a. GOVERT PETER WEYTERINCKS (39) is op 5 april 1671 gedoopt te Oosterhout en vestigde zich te Geertruidenberg, waar hij op 7 februari 1698 werd gepoorterd. Sedert 1694 was hij lid van het plaatselijke voerliedengilde, waarover hij in 1710 als deken werd aangesteld. Bovendien was hij landbouwer. Hij trouwde op 15 april 1694 te Geertruidenberg met Stijntje Bax uit Gilze. Deze overleed kinderloos en werd op 5 april 1716 te Geertruidenberg begraven. Daarop (26 september 1717) en aldaar hertrouwde Govert met Anthonia Antoon Stadthouders, gedoopt te Oosterhout op 20 november 1696, dochter van Anthonis Anthonis Stadthouders en Maria Jan Kleys van Raemsdonck. Het jonge paar maakte in 1718 zijn testament. (40) Godefridus Weyterincks overleed te Geertruidenberg op 10 mei 1726 en werd drie dagen later in de katholieke kerk aldaar begraven. Anthonia Stadthouders hertrouwde te Geertruidenberg op 3 december 1729 met Johannes Blansch uit Brussel en kreeg nog vier kinderen. Zij overleed op 9 september 1757 te Geertruidenberg. Uit haar eerste huwelijk werden geboren:

 

1. Peter Govert Weterings, volgt onder X-a.

2. Anthonius, te Geertruidenberg gedoopt op 20 maart 1721, aldaar overleden op 3 juni 1721.

3. Anthonis Govert Weterings is op 29 maart 1722 te Geertruidenberg gedoopt, trouwde daar op 27 november 1746 en stierf er op 5 januari 1765. Hij had het ambacht van vleeshouwer uitgeoefend. Zijn vrouw was Anna Elisabeth Schatteleyn, te Geertruidenberg gedoopt op 3 maart 1713 en aldaar overleden op 17 september 1770; haar ouders waren Nicolaas Schatteleyn en Catharina Geerts. Anthonis kocht in 1747 3 morgen 318 roeden land, leenroerig aan het hof van Breda. In 1750 kocht hij een huis met tuin en toebehoren. Hun kinderen waren:

A. Catharina Weterings, te Geertruidenberg gedoopt op 15 oktober 1747. Op 9 juni 1767 trouwde zij aldaar met Cornelis Peter Koene, gedoopt te Geertruidenberg op 6 mei 1740 en op 27 augustus 1794 aldaar overleden. Dit echtpaar kreeg acht kinderen. Catharina vertrok met jaar jongste zoon naar Haarlem, waar zij op 25 oktober 1818 is overleden.

B. Godefridus, op 18 maart 1750 te Geertrnidenberg gedoopt en daar op 11 december 1753 overleden.

C. Anthonia Weterings, te Geertruidenberg gedoopt op 24 april 1752. Te Made trouwde zij op 8 december 1777 met Johannes van der Haeren, met wie zij te Hooge en Lage Zwaluwe ging wonen.

D. Godefridus, gedoopt te Geertruidenberg op 12 oktober 1754 en op 14 oktober 1755 aldaar gestorven.

4. Catharina Weyterincks werd op 18 maart 1726 te Geertruidenberg gedoopt en overleed daar op 14 december 1758. Op 5 november 1752 was zij te Geertruidenberg getrouwd met Wilhelmus Brouwers. Een van hun kinderen was:

 

a. Joannes Brouwers, te Geertruidenberg gedoopt op 23 mei 1753. Hij werd schout (1795-1802), baljuw (1798) en maire (1810-1813) van Geertruidenberg en Made. Op 21 maart 1827 is hij te 's-Hertogenbosch overleden. Zijn dochter Maria Anna Brouwers (gedoopt te Geertruidenberg op 10 januari 1801) trouwde op 14 juli 1818 te Geertruidenberg met Johannes Baptist Allart; uit dit huwelijk werd op 1 april 1830 de latere godgeleerde en letterkundige Hermanus Josephus P.H. Allart S.J. (41) geboren, die op 5 oktober 1915 te Maastricht overleed.

 

 

X-a. PETER GOVERT PETER WETERINGS werd op 22 maart 1719 te Geertruidenberg gedoopt en overleed op 15 mei 1767 te Made. Zijn eerste huwelijk sloot hij te Geertruidenberg op 14 januari 1742 met Cornelia Wigmoes, die daar op 15 september 1718 was gedoopt en er op 10 maart 1745 kinderloos overleed.

Peter huwde op 10 oktober 1745 te Oosterhout voor de tweede maal met Johanna Adriaan Daniels, dochter van Adriaen Antonis Daniels en Catharina Jacobs Boomaars, gedoopt te Oosterhout op 13 september 1718. Zij overleed te Made op 5 mei 1767 en werd op 9 mei in de katholieke kerk begraven. Peter Govert Weterings woonde met zijn gezin op een stede onder Made, dat tot het grondgebied van Geertruidenberg behoorde. Hij testeerde op 30 september 1744 en 1 oktober 1748. Enkele dagen na het overlijden van zijn tweede vrouw benoemde hij op zijn ziekbed een voogd en toeziend voogd over zijn nog minderjarige kinderen (42) ; een week later stierf hij. Zijn kinderen, die op 26 februari 1781 een boedeldeling aangingen.(43) waren:

 

1. Govert Pieter Weterings, volgt onder Xl-a .

2. Adriaan Peter Weterings, volgt onder Xl-b.

3. Anthonie Peter Weterings, volgt onder XI-c.

4. Jacobus Weterings, te Geertruidenberg gedoopt op 5 januari 1753 en daar overleden ongehuwd op 25 maart 1824. Hij was koopman van beroep.

5. Catharina Weterings, gedoopt op 12 november 1754 te Geertruidenberg, trouwde daar op 26 januari 1777 met de meesterschrijnwerker Peter Reliek. Zij testeerden in 1778. (44) Na Catharina's overlijden (Geertruidenberg, 21 augustus 1794) hertrouwde Peter met Helena de Bont, weduwe van Adriaan van der Pluym; op 25 september 1795 kwamen zij hun huwelijkse voorwaarden overeen. (45)

6. Johannes Weterings, volgt onder Xl-d.

7. Pieter Pieter Weterings, volgt onder Xl-e.

 

 

Xl-a. GOVERT PETER WETERINGS, met de namen Godefridus Matheus gedoopt te Geertruidenberg op 21 september 1746 en aldaar overleden op 29 juni 1810. Hij was bouwman van beroep en van 1797 tot en met 1806 schepen van Geertruidenberg. Daar was hij op 25 januari 1772 getrouwd met Elisabeth Sweep, dochter van Arnoldus Sweep en Maria van Uden. Zij was te Geertruidenberg gedoopt op oudejaarsdag 1732, testeerde met haar man in 1783 (46) en stierf er op 16 mei 1794. Te Oosterhout hertrouwde Govert Weterings op 31 december 1809 met Henrica van Baal, rond 1775 daar geboren en te Geertruidenberg overleden op 20 september 1852. Uit het eerste huwelijk:

 

1. Peter Covert Weterings is op 1 augustus 1772 te Geertruidenberg gedoopt op daar op 19 september 1794 ongehuwd overleden.

2. Johannes, te Geertruidenberg gedoopt op 25 maart 1774 en daar gestorven op 29 april 1775.

3. Johannes, te Geertruidenberg gedoopt op 15 maart 1775 en daar gestorven op 21 maart 1775.

4. Johannes, te Geertruidenberg gedoopt op 29 januari 1777 en daar gestorven op 26 maart 1777.

5. Johanna Govert Weterings werd op 4 februari 1779 te Geertruidenberg gedoopt, trouwde daar op 9 februari 1807 met Johannes Bijvoet en overleed er op 2 april 1820. Bijvoet was omstreeks 1776 te Sint-Huibrechts-Lille geboren en overleed op 6 februari 1846 te Geertruidenberg, waar hij het ambacht van koperslager had uitgeoefend.

6. Maria Govert Weterings is op 20 december 1780 te Geertruidenberg gedoopt. Te Raamsdonk trouwde zij op 14 januari 1805 met de veerman Nicolaas Snijders, die aldaar op 2 januari 1775 als zoon van Mathias Snijders en Anna van Rijn was gedoopt. Maria overleed te Made-Drimmelen op 9 april 1855. Zoon uit het tweede huwelijk:

7. Pieter Weterings, te Geertruidenberg gedoopt op 27 april 1810, werd kleermaker. Hij trouwde in zijn geboortestad op 10 april 1837 met Elisabeth Koene, dochter van Anthonius Koene en van Adriana Snelle. Zij was op 19 augustus 1812 te Geertruidenberg gedoopt en overleed aldaar op 7 maart 1874; Pieter Weterings was haar op 9 oktober 1872 voorgegaan. Dit paar had in de Koestraat B 68 gewoond en twaalf kinderen voortgebracht, van wie er acht binnen het eerste levensjaarst ierven.

 

 

Xl-b. ADRIAAN PETER WETERINGS, bouwman, te Geertruidenberg gedoopt op 4 oktober 1748 en daar overleden op 29 april 1788, twee dagen nadat hij met zijn vrouw had gestesteerd. (47) Te Raamsdonk was hij op 24 april 1778 in ondertrouw getreden met Johaima Buys, die daar was geboren. Na te zijn hertrouwd met Arnold Sweep overleed zij te Made op 18 december 1792. De kinderen uit haar eerste huwelijk waren:

 

1. Pieter Weterings, bouwman, gedoopt te Geertruidenberg op l maart 1779 en er overleden op 30 januari 1850. Op 18 juni 1804 was hij te Geertruidenberg getrouwd met Anna Snijders uit Raamsdonk, dochter van Mathijs Snijders, veerman, en van Anna van Rijn. Zij is op 21 januari 1818 te Geertruidenberg overleden. Pieter en Anna hadden eerst in de Venestraat 40 en vervolgens de Koestraat B 121 gewoond. Pieter oefende naast zijn boerenbedrijf ook nog het beroep van kastelein uit (gehucht Statendam, 1813). Uit dit huwelijk werden vier zonen en twee dochters geboren.

2. Gerrit Weterings was bouwman te Raamdonksveer. Hij werd op 29 november 1780 te Geertruidenberg gedoopt. Te Raamsdonk ging hij op 3 juni 1810 in ondertrouw met Alida Adriaanse van Dongen, die daar omstreeks 1778 was geboren. Aldaar overleden beide echtelieden op respektievelijk 18 januari 1834 en 23 november 1833. Hun huwelijk had drie dochters en twee zonen opgeleverd.

3. Anna Elisabeth Weterings, te Geertruidenberg gedoopt op 8 juli 1784 en daar overleden op eerste Kerstdag 1863. Zij was op 23 juli 1804 te Geertruidenberg getrouwd met Gerardus van Nieuwkuyk. (48) Deze was op 3 december 1781 aldaar gedoopt en stierf er op 21 september 1852. Zijn ouders waren Joannes Philippus van Nieuwkuyk, wijnkoper en raad te Geertruidenberg, en Adriana Christina Sardin.

4. Covert Weterings, bouwman, gedoopt te Geertruidenberg op 18 juni 1786, overleden te Raamsdonk op 10 maart 1862. Hij woonde met zijn vrouw Maria de Bont aan de Schans in Raamsdonkveer. Te Raamsdonk was hij op 25 april 1812 met haar getrouwd; zij was er gedoopt op 16 januari 1790 en stierf er op 28 april 1857. Zij kregen vijftien kinderen, van wie er zeven in het eerste levensjaar overleden.

5. Adriana, te Geertruidenberg gedoopt op 8 april 1788 en aldaar overleden op 22 september 1796.

6. Johanna Weterings is op 5 oktober 1782 te Geertruidenberg gedoopt en trouwde te Raamsdonk op 13 mei 1803 met Antonie Snijders, schipper van beroep, zoon van Mathys Snijders en Elisabeth de Hoog, geboren te Waspik en overleden aldaar op 24 juni 1852, oud 72 jaren.

 

 

XI-c. ANTONIE PETER WETERINGS geneerde zich als landbouwer. Hij was op 9 april 1751 te Geertruidenberg gedoopt en overleed te Terheyden op 22 februari 1797. Elisabeth de Zeeuw werd te Geertruidenberg op 29 oktotber 1775 zijn vrouw. Zij werd daar op 13 mei 1752 gedoopt en was een dochter van Walterus de Zeeuw en Catharina Smits. Op 14 mei 1822 is zij te Terheyden overleden. Het paar woonde in 1775-1779 te Spui onder Drimmelen-Standhazen en sinds 1780 op de Noord-Crauwen-gorsch onder Terheyden. Hun kinderen waren:

 

1. Johanna Weterings is op 19 juli 1776 te Made gedoopt en trouwde te Breda op 7 mei 1804 met Henricus Arnoldus Schellekens, die daar omstreeks 1770 was geboren. Zij testeerden op 20 januari 1829 (49) en op 8 december daaraanvolgende is Johanna overleden.

2. Catharina Weterings, gedoopt te Made-Drimmelen op 12 januari 1778 en te Terheyden overleden op 23 juni 1856. Aldaar trouwde zij op 7 januari 1798 met Jacob Adriaan Cornelissen.

3. Petronella, te Made gedoopt op 11 augustus 1779, jong gestorven.

4. Wouter Weterings werd op 14 februari 1780 te Terheyden gedoopt, oefende daar het beroep van landbouwer uit en stierf er op 18 april 1862. Hij huwde te Terheyden op 25 november 1827 met Johanna Berkenbos uit Dussen, dochter van Mathijs Berkenbos en Cornelia Ouwekerke. Zij stierf op 1 mei 1829 te Terheyden. Te Made hertrouwde Wouter op 12 januari 1831 met Catharina Nuyten, aldaar gedoopt op 3 mei 1801, overleden te Terheyden op 5 april 1860. Uit het tweede huwelijk werden vijf zonen en twee dochters geboren.

5. Covert Weterings is op 10 maart 1782 te Terheyden gedoopt. Te Geertruidenberg trouwde hij op 22 augustus 1808 met Catharina Henrica Koene, die daar op 24 september 1783 was gedoopt als dochter van Adriaan Koene en Catharina Barbara Zijlmans. Toen Govert op 10 oktober 1809 te Geertruidenberg overleed, was hij vader van een dochter. Catharina hertrouwde met Hubert Cornelis Vissers en overleed te Dongen op 10 april 1873.

Pieter Weterings was koopman en grutter. Op 14 december 1784 is hij te Terheyden gedoopt en aldaar trouwde hij op 25 mei 1814 met Anna Elisabeth van den Bosch, met wie hij in 1825 testeerde.(50) Deze was op 20 april 1788 te Breda gedoopt en stierf te Terheyden op 20 maart 1832. Later in dat jaar, op 29 oktober, hertrouwde grutter Pieter met Catharina Johanna de Jong. Dit huwelijk bleef kinderloos. Uit het eerste waren vier dochters en drie zonen gesproten.

Antonie Weterings, te Terheyden gedoopt op 23 november 1785 en aldaar overleden op 5 januari 1869. Hij was bouwman. Ten eersten male trouwde hij op 27 augustus 1815 te Standdaarbuiten met Catharina Kustermans, dochter van Cornelis Kustermans en Anna Maria Harestraten. Zij was te Standdaarbuiten gedoopt op 14 december 1788 en overleed te Terheyden op 3 december 1833. Antonie en Catharina bewoonden een boerenhofstede in de buurtschap de Noord onder Terheyden, waar zij vijf dochters en drie zonen procreëerden.

Ten tweeden male trouwde Antonie Weterings te Zevenbergen op 7 januari 1836 met Lucia Damen, aldaar gedoopt op 21 oktober 1806, dochter van Henricus Christoffel Damen en Maria Cornelis Damen. Zij overleed te Ginneken op 28 januari 1892. Hieruit vier zonen en twee dochters.

Maria Weterings is op 13 oktober 1787 te Terheyden gedoopt en stierf daar op 6 december 1853. Te Terheyden trouwde zij op 12 oktober 1813 met Antonie Arijs de Leeuw uit Zevenbergen.

Adriaan Weterings is op 29 oktober 1791 te Terheyden gedoopt, werkte en leefde daar als landbouwer en stierf er op 28 januari 1839. Op 17 februari 1828 huwde hij te Terheyden met Johanna Daniels, dochter van Cornelis Daniels en Joanna Govertse, aldaar in 1799 geboren en op 1 december 1886 overleden. Zij baarde drie dochters en drie zonen.

 

 

Xl-d. JOHANNES PETER WETERINGS, bouwman, is te Geertruidenberg op 17 december 1757 gedoopt en op 20 augustus 1820 overleden. Aldaar trouwde hij op 25 februari 1781 met Maria de Zeeuw, dochter van Wouterus de Zeeuw en van Catharina Smits. Twee jaar later maakten zij hun testament.(51) Maria was op 24

mei 1752 te Geertruidenberg gedoopt en overleed daar op 3 oktober 1807. Haar oir:

 

1. Catharina, te Geertruidenberg gedoopt op 3 november 1785 en daar overleden op 15 november 1785.

2. Johanna Weterings, op 17 oktober 1786 te Geertruidenberg gedoopt, trouwde daar op 25 februari 1805 met Jacobus de Wit. Een jaar later testeerden zij. (52) Deze schipper is op 19 januari 1779 te Maasland gedoopt en stierf te Breda op 13 december 1851. Zijn weduwe overleed aldaar op 16 mei 1861. Een van hun zes kinderen was:

a. Anthonius de Wit, te Breda gedoopt op 28 juli 1810, daar gestorven op 8 januari 1890. Hij werd op 16 september 1834 tot priester gewijd, werd kapelaan te Ulvenhout in 1835, trad in 1839 bij de jezuïeten in, werd in 1848 professor aan het groot seminarie te Hoeven.

3. Walterus, te Geertruidenberg op 5 november 1787 gedoopt en veertien dagen later gestorven.

4. Catharina, te Geertruidenberg gedoopt op 18 maart 1789, overleden aldaar op 19 maart 1790.

5. Petrus, op 3 november 1790 te Geertruidenberg gedoopt, overleden aldaar op 24 september 1792.

6. Catharina Weterings, op 29 mei 1795 gedoopt te Geertruidenberg, trouwde daar op 17 mei 1820 met de goud- en zilversmid Willem van Gastel. Deze was op 17 maart 1790 te Zevenbergen gedoopt als zoon uit het huwelijk van Johannes van Gastel en Elisabeth van der Ven. Zij vestigden zich te Breda, waar zij in 1821 testeerden. (53) Willem stierf te Breda op 23 oktober 1824 en op 26 juli 1826 hertrouwde Catharina Weterings met Henricus Joseph de la Cour, eveneens een edelsmid. Hij kwam uit Dordrecht, was daar omstreeks 1789 geboren en was een zoon van Henricus Joseph de la Cour en Maria Gorsen. Met haar tweede man testeerde Catharina in 1827. (54) Zij overleed te Zevenbergen op 18 oktober 1880.

 

 

Xl-e. PIETER PIETER WETERINGS is op 25 augustus 1760 te Geertruidenberg gedoopt en stierf te Amsterdam op 19 oktober 1806. Tweemaal trouwde hij, te beginnen te Amsterdam op 3 oktober 1784 met Maria Voster, die aldaar op 26 maart 1763 was gedoopt. Zij was een dochter van Adriaan Voster. Pieter woonde ten tijde van zijn bruiloft in de Reestraat. Maria werd op 12 juni 1799 te Amsterdam begraven en Pieter hertrouwde twee maanden later, op 18 augustus, aldaar met Hermina Fasen uit de Nieuwe Spiegelstraat. Hij woonde toen op de Fluwelen Burgwal bij de Lombaardsbrug. Hermina was op 14 december 1770 te Doetinchem gedoopt en overleed te Amsterdam op 22 januari 1848. Zij was de dochter van Gerardus Johannes Fasen en van Theodora ter Aa. De kinderen uit het eerste huwelijk waren:

 

1. Pieter Weterings, te Amsterdam gedoopt op 30 oktober 1785 en aldaar overleden op 10 mei 1849. Hij was metselaar. Op 19 mei 1811 trouwde hij te Amsterdam met Petronella Somer, dochter van Hendrik Somer en Maria Klijpael. Zij was op 5 januari 1783 te Weesp gedoopt en overleed te Amsterdam op 5 oktober 1850. Zij had Pieter twee dochters en vier zonen gebaard.

2. Johanna Weterings is op 19 januari 1787 te Amsterdam gedoopt en trouwde aldaar op 20 oktober 1824 met Matheus van der Heyden, een blikslager, die er op 19 november 1786 was gedoopt. Hij was een zoon van Hermanus van der Heyden en Alida van Meekeren, was in eerdere echt getrouwd geweest met Catharina Nuy en overleed te Amsterdam op 15 januari 1871. Aldaar volgde op 25 januari 1874 Johanna hem in het graf.

3. Adriana Weterings, te Amsterdam gedoopt op 19 maart 1789, trad aldaar op 11 januari 1811 in ondertrouw met de beeldenmaker Joseph Leone. Deze zoon van Johan Baptist Leone en Anna Maria Dottie, die in Lombardije woonden, was op 18 juli 1787 te Milaan geboren en stierf te Amsterdam op 21 december 1874. Zijn weduwe overleed daar op 23 januari 1870.

4. Catharina, te Amsterdam gedoopt op 26 mei 1791, aldaar begraven op 1 december 1793.

5. Johannes Weterings, te Amsterdam gedoopt op 26 maart 1793, werd slager. Hij trouwde op 4 mei 1825 te Amsterdam met de 37 jaar oude dienstbode Marie Elisabeth Wolters uit Emmerik (Pruisen), dochter van de timmerman Hermanus Wolters en van Maria Bos. Op 14 augustus 1839 hertrouwde hij te Amsterdam met Johanna Christina van Straten, een naaister van 43 jaar, die te 's-Gravenhage was geboren uit het huwelijk van Andries van Straten en Christina van Bussel. Uit het eerste huwelijk werd een dochter geboren.

6. Godefridus, te Amsterdam gedoopt op 12 juni 1794 en aldaar begraven op 18 oktober 1805.

7. Adriaan Weterings werd te Geertruidenberg gedoopt op 14 augustus 1796. Hij vestigde zich als kleermaker te Tilburg, waar hij op 13 februari 1863 kwam te overlijden. Zijn weduwe, met wie hij op 20 december 1824 te Tilburg was getrouwd, hertrouwde met Adriaan Mutsaers. Zij heette Johanna Maria Melis en was een dochter van Johannes Melis en van Cornelia Catharina van Hest. Te Tilburg was zij gedoopt op 19 februari 1798 en zij stierf daar op 28 december 1871. Staande haar eerste huwelijk had zij negen kinderen, onder wie vier meisjes, gekregen.

8. Joanna Geertrui, te Amsterdam gedoopt op 18 mei 1798, jong gestorven.

 

De kinderen van Pieter Weterings en Hermina Fasen waren:

9. Hermanus, te Amsterdam gedoopt op 3 augustus 1800 en jong gestorven.

10. Johannes Gerardus, te Amsterdam gedoopt op 27 december 1802 en daar overleden op 28 december 1803.

11. Gerardus Johannes Weterings werd op 24 februari 1805 te Amsterdam gedoopt en werd slager. Op 28 december 1828 trouwde hij te Amsterdam met Wijntje Zomer, dienstbode, 24 jaar oud, geboortig van Weesp, dochter van Jan Zomer en Heintje Sondij. Zij kregen twee jongens en twee meisjes en op 13 juli 1841 overleed Wijntje te Amsterdam. Aldaar hertrouwde G.J. Weterings op 3 november 1841 met Maria Schalk uit Diernen, dienstbode te Amsterdam, 28 jaar oud, dochter van Wouter Schalk en Petronella Vlis. Zij stierf op 21 december 1843 te Amsterdam na moeder van een dochter te zijn geworden. Ten derden male trouwde toen Gerardus te Amsterdam op 16 april 1844 met Johanna Maria Sweermans, aldaar gedoopt op 30 april 1802, dochter van Adrianus Sweermans en van Johanna Maria van Haaren. Zijn vierde huwelijk sloot Gerardus Johannes te Amsterdam op 7 oktober 1863 met Petronella Maria van Gaardt, naaister, geboren en wonende te Amsterdam. Zij was de 44 jaar oude weduwe van Jan Komme; haar moeder, Cornelia Agatha van Gaardt, had ten tijde van de huwelijksvoltrekking een betrekking als dienstbode te Haarlem. De twee laatste huwelijken bleven kinderloos. Gerardus Johannes Weterirrgs stierf te Amsterdam op 18 februari 1890.

 

 

IX-b. JAN PETER WATERINGS is op 13 mei 1674 te Oosterhout gedoopt en werd bouwman. Te Terheyden vond op 14 mei 1702 de derde afkondiging plaats van zijn huwelijk met Dingen Cornelis Laurijs Vinck, die aldaar omstreeks 1681 was geboren. Zij woonden op het Munnickhof onder Terheyden. Dingen overleed in 1710, mogelijk in het kraambed. Jan Waterings testeerde in 1725 samen met zijn zoon.(55) Hij werd volgens de kerkrekeningen op 29 maart 1738 te Terheyden begraven. Hun kinderen waren: (56)

 

1. Peter Jan Waterings is te Terheyden geboren in 1703. Hij bleef ongehuwd en werd op 2 januari 1725 in zijn geboorteplaats begraven.

2. Cornelis Jan Weterings, volgt onder X-c.

3. Catharina, geboren in 1710 te Terheyden en aldaar begraven op 31 augustus 1720.

 

 

X-c. CORNELIS JAN WETERINGS is in 1704 te Terheyden geboren. Te Breda trouwde hij op 2 september 1743 met Cornelia Raes, dochter van Jan Raes en Johanna Vorstenberghen, aldaar gedoopt op 24 oktober 1710 en er op 25 maart 1756 overleden. Cornelis Weterings oefende het beroep van koopbrouwer uit en kocht in 1748 een bierbrouwerij te Breda (57) , die later door zijn zoon en kleinzoon werd voortgezet. Naast deze brouwerij, genaamd 'de Boom', voorheen 'de Bel', gelegen aan de noordzijde van het Gasthuiseinde (thans de Bosstraat), ontstond een brandewijnstokerij en nog later een wijnhandel. (58) Cornelis overleed te Breda op 30 november 1769 na vader te zijn geworden van:

 

1. Johannes Weterings, volgt onder XI-f.

2. Johanna Maria, te Breda gedoopt op 23 mei 1747 en daar op 21 maart 1748 overleden.

3. Marinus Albertus Weterings is op 7 mei 1749 te Breda gedoopt. Hij studeerde te Leuven, werd tot priester gewijd en aangesteld tot docent in de klassieke talen aan de Latijnse school te Geel. Hij overleed als rector te Geel in 1785 op een nog jeugdige leeftijd.

4. Peter, op 5 februari 1752, kort na zijn geboorte, te Breda overleden.

 

 

Xl-f. JOHANNES WETERINGS volgde zijn vader op als koopbrouwer en brandewijnstoker en was deken van het van het stedelijke bierbrouwers- en brandewijnverkopersgilde. Hij werd op 5 april 1745 te Breda gedoopt en ging in 1764 studeren aan de universiteit van Leuven.(59) Op 18 mei 1772 trouwde hij te Breda met Maria Lucia Kerstens, dochter van Adriaan Kerstens en Anna Maria Floren, aldaar op 13 december 1741 gedoopt. Zij stierf te Breda op 8 februari 1819, weduwe sinds 13 juli 1789. Anderhalf jaar voor haar dood had zij testamentair bepaald, dat het oorspronkelijke bezit van haar schoonvader onder Terheyden ten dele zou komen aan haar zoon Cornelis Adriaan Weteringh. De omschrijving luidde aldus: eene stede, genaamd 'het Groot Munikken Hof', bestaande in eene vervallen heere huysinge, boerenwoning, schuer, karhuys, steeke en boere hovinge, rondsomme in eene vijver gelegen. Item, de dreeve met daar opgaande beuke boomen, benevens de navolgens parcelen, zoo zaay-, weilanden en bosschen, enzovoorts. Dit alles ter waarde van zesduizend gulden. Aan haar dochter Petronella Maria vermaakte zij eene steede, genaamd 'het Klijn Monikkenhof', bestaande uit eene boere woning, backhuys, karkooy, schuer, stallinge, plein, hof en erve, gelegen in de Binnenpolder onder Terheyden. De brouwerij 'de Boom' kwam aan

haar zoon. Het geheel had een waarde van ƒ 6700. 60 Op 22 december 1818, een dag na het ongelukkig overlijden van haar zoon, bepaalde Maria Lucia Kerstens dat haar testamentaire dispositie in effekt zou blijven, met dien verstande dat de wettige kinderen van Cornelis Adriaan in diens plaats zouden treden. (61) De kinderen:

 

1. Cornelis Marinus, te Breda gedoopt op 19 januari 1773 en aldaar overleden op 4 februari 1773.

2. Cornelia Elïsabeth Weterings is op 12 september 1774 te Breda gedoopt. Zij trouwde met Theodore André Joseph de Prevost, kapitein in garnizoen te Bouillon, met wie zij in 1796 te Breda haar testament maakte.(62)

3. Cornelis Adriaan Weterings was evenals zijn vader en grootvader bierbrouwer en brandewijnstoker; bovendien was hij wijnhandelaar. Hij is op 30 maart 1776 te Breda gedoopt en overleed aldaar op 21 december 1818. Met Maria Anna Bernardina Pansius uit Mechelen was hij op l mei 1804 in zijn woonplaats getrouwd. Zij was een dochter van Johannes Antonius Pancius, secretaris van de stad Mechelen, en van Francisca Jamez; te Breda stierf zij op 2 oktober 1820. C.A. Weterings was lid van de gemeenteraad en regent van de armen te Breda (63) en in 1805-1818 vaart- of Markmeester aldaar. (64) Dit echtpaar kreeg zeven kinderen, vier zonen en drie dochters. Na het overlijden van hun ouders werden zij onder de voogdij gesteld van een oom van moederszijde (65) en vertrokken zij, tussen de 4 en 13 jaar oud, naar Mechelen.

4. Jeanne Lucia, te Breda gedoopt op 29 augustus 1777 en aldaar op 25 november 1780 overleden.

5. Josepha Adriana Weterings is op 10 december 1778 te Breda gedoopt en trouwde daar op 20 juni 1810 met Henricus Jacobus Gillemans uit Antwerpen, daar geboren in 1791 als zoon van Johannes Franciscus Gillemans en Clara Maria Ursula van den Bergli. Hij was controleur van het Kantoor van waarborg van Goud- en zilverwerken. Het paar bewoonde te Breda nummer 229 van de Bosstraat en testeerde in 1812. (66) Gillemans overleed op 5 juni 1829 te Breda.

6. Adriana Lucia Jacoba Weterings werd op 19 september 1780 te Breda gedoopt. Op 13 oktober 1809 trad zij te Amsterdam in ondertrouw met Johan Jacob Brantzinger uit Leiden, een gereformeerde vrijgezel van ongeveer 30 jaar oud, van beroep ontvanger van belastingen. Zij gingen te Sluypwyk bij Gouda wonen.

7. Petronella Maria Weterings is op 23 maart 1782 te Breda gedoopt en op 9 juli 1834 ongehuwd te Roosendaal overleden.

8. Maria Lucia, te Breda gedoopt op 23 november 1783, daar gestorven op 4 januari 1784.

 

 

IX-c. SEBERTUS PETER WEITERINGHS, te Oosterhout gedoopt op 29 juli 1677, was meesterhoefsmid ten Hout. Op 28 september 1704 trouwde hij te Oosterhout met Anna Johanna Clees (Claesse), geheten Anneke van Raemsdonck, die aldaar was gedoopt op 20 februari 1677 als dochter van Johannes Claes van Raemsdonck en Cosken Jacobs Goovaerden. Een jaar later stierf zij, Anneke werd in september 1705 te Oosterhout begraven, en Sebert is niet meer hertrouwd. Zijn halfzus Petronella Cornelis Niclaessen is bij hem als huishoudster ingetrokken. Met uitzondering van de vier jaar die zij verbleef bij haar halfbroer Jan op 'het Munnickhof' heeft zij zich vijfendertig jaar lang van deze taak gekweten. Na het overlijden van Sebertus te Made (Geertruidenberg) op 30 juli 1741 was zij zijn erfgename. Na Petronella's dood vond er op 10 februari 1755 een boedelscheiding plaats van het oorspronkelijke bezit van Sebertus.(67) Alle neven en nichten erfden van hun oom en tante. Dat Sebert zijn geld niet oppotte, blijkt uit een groot aantal akten: hij leende aan diverse personen, ook aan familieleden, grote sommen gelds, soms tot bedragen van ƒ 1000. (68) Dat dit soms gevaren met zich meebracht, blijkt uit akten waarin hij zijn geld terugeiste.(69) Ook waren er aan zijn beroep als smid risico's verbonden, die ertoe leidden dat hij soms op ludieke wijze overging tot het innen van zijn tegoeden.(70) Door vele ervaringen wijs geworden regelde hij zijn nalatenschap tot in de puntjes.(71)

 

1. Johannes, te Oosterhout gedoopt op 10 september 1705, was het enige kind van Sebertus Weiteringhs. Hij is waarschijnlijk kort na zijn geboorte overleden. Zijn moeder stierf nagenoeg zeker bij zijn geboorte.

 

 

IX-d. CORNELIS ADR.IAEN CORNELIS NICLAESSEN ALIAS WATERINGS

werd op 14 augustus 1683 te Oosterhout gedoopt en werd bonman. Te Zevenbergen trouwde hij op 5 augustus 1739 met Maria Hendriks van Kets. Aangezien hij op 19 oktober 1738 begraafrechten voor zijn echtgenote had betaald, was hij eerder gehuwd geweest, met wie is nog onbekend. Cornelis stierf te Zevenbergen in 1747; op 29 juni van dat jaar werd de ontvangst van ƒ 3 begraafrechten verantwoord. Zijn weduwe hertrouwde op 28 februari 1747 te Klundert met Michiel de Leeuw. Uit haar eerste huwelijk had zij vier kinderen:

 

1. Adriaen Cornelis Weterings, volgt onder X-d.

2. Josephus, te Zevenbergen gedoopt op 19 maart 1742, vermoedelijk kort na zijn geboorte overleden.

3. Catharina, te Zevenbergen gedoopt op 6 juni 1744. Voor haar begraafrechten werd op 4 februari 1745 ƒ 3 betaald.

4. Henricus Cornelis Weterings is op 28 januari 1746 te Zevenbergen gedoopt en daar overleden op 31 juli 1778. Eerst trouwde hij met Margarethain de Wey, op 8 november 1771. Zij was op 1 mei 1749 te Standdaarbuiten gedoopt en stierf te Zevenbergen kinderloos op 19 augustus 1775. Op 7 oktober 1777 hertrouwde Henricus aldaar met Adriana van Loon. Zijn posthuum geboren dochter Henrica werd op 21 augustus 1778 te Zevenbergen gedoopt. Adriana van Loon hertrouwde er op 18 januari 1781 met Gerardus Gerritsen Nollen, geboren te Fijnaart.

 

 

X-d. ADRIAAN CORNELIS WETERINGS is op 31 mei 1740 te Zevenbergen gedoopt; op 22 januari 1775 is hij te Zwaluwe gestorven of begraven. Aldaar was hij op 5 mei 1765 getrouwd voor schepenen en op 6 mei 1765 voor de pastoor van Made met Huberdina Visseren, omstreeks 1734 geboren te Zwaluwe en daar overleden op 24 maart 1825. Na het overlijden van haar man was zij hertrouwd met Pieter van Opstal. Hieruit een zoon:

 

1. Cornelis Weterings, geboren te Zwaluwe en te Made gedoopt op 5 augustus 1766. Te Zwaluwe trouwde hij op 14 januari 1798 met Seye Kuypers, ongeveer 1756 aldaar geboren als dochter van Pieter Kuypers en Paulina Trommelen, overleden te Terheyden op 22 januari 1838. Het echtpaar woonde op het einde van de Wagenberg en kreeg geen kinderen. Cornelis Weterings is op 18 juni 1814 te Terheyden gestorven.

 

VlIÏ-b. DENIS COVERT WEETERINGHS is op 3 maart 1647 te Oosterhout gedoopt en trouwde er op 5 september 1679 met Johanna Rombout Dingemans, die op 5 december 1655 was gedoopt te Terheyden en onder Wagenberg woonde. Zij bewoonden de stede aan de oostzijde van de Heuvel te Hout, die Denis had gekocht

van Jenneken Sebrecht Wateringhs, weduwe van Vincent Adriaen Cock. (72) Denis Goverts werd volgens het waslichtboek van de Sint-Janskerk in februari 1696 te Oosterhout begraven. Johanna Dingemans werd 90 jaar oud, stierf te Oosterhout op 24 februari 1746 en werd er begraven op 1 maart 1746; daags na de uitvaart werd haar nalatenschap afgewikkeld (73) ; Denis' boedel was al gedeeld in 1728. (74) Hun kinderen waren:

 

1. Cornelis Denis Weeteringhs, te Oosterhout gedoopt op 25 december 1679. Hij werd daar begraven in juli 1702.

2. Adriaen Denis Weeteringhs, volgt onder IX-e.

3. Maria Denis Weeteringhs, te Oosterhout gedoopt op 28 oktober 1686, overleed op hoge leeftijd als geestelijke dochter en werd op 14 april 1768 te Oosterhout begraven. Zij had de financiële zaken behartigd van haar moeder, die de laatste jaren van haar leven werd verzorgd door de diakonie van Terheyden. (75)

4. Apollonia, te Oosterhout gedoopt op 2 augustus 1690 en jong gestorven.

5. Apollonia Denis Weeteringhs, gedoopt op 6 december 1691 te Oosterhout. Aldaar trouwde zij op 19 januari 1721 met Adriaan Lambert Claes van Wagenbergh. Zij kregen vijf kinderen. Adriaan was een succesvolle bouwman, ten Hout kocht hij meerdere percelen grond. Apollonia overleed te Oosterhout op 26 januari 1774.

 

 

IX-e. ADRIAAN DENIS WETERINGHS, bouwman. Hij is op 22 juni 1682 te Oosterhout gedoopt en trouwde te Roosendaal op 19 november 1708 met Cornelia Jacobs de Winter. Zij was daar op 24 maart 1682 gedoopt als dochter van Jacobus de Winter en Martinus Cornelisse Nees of Nijs. Adriaan Weteringhs is op 28 april 1746 te Oosterhout overleden. Hun kinderen:

 

1. Denis Adriaan Weterings werd op 28 september 1709 te Oosterhout gedoopt en stierf te Rotterdam op 7 mei 1754. Op 7 juni 1733 was hij Oosterhout getrouwd met Maria Anna Krul, dochter van Johannes Andries Crul en Cornelia Cornelissen Rossums, gedoopt te Oosterhout op 19 maart 1707. De familie Crul of Krul was een van ouds bekend pottenbakkersfamilie te Oosterhout. Sedert de zestiende en zeventiende eeuw waren daar veel pottebakkerijen. Deze nijverheid bereikte haar hoogtepunt in de eerste helft van de negentiende eeuw. Denis Weterings vertrok na zijn huwelijksvoltrekking naar Rotterdam, waar hij het beroep van meesterpottenbakker uitoefende; de pottenbakkerij was gelegen aan de Goudse Singel. Maria Krul overleed daar op 9 april 1736 (kinderloos). Denijs Wateringhs, zoals hij werd geregistreerd, hertrouwde te Rotterdam op 4 augustus 1737 met Geertruy de Goede. Zij was de weduwe van Jacobus Dammers en had van hem toen zij hertrouwde twee onmondige kinderen. Denis en Geertruy testeerden op 24 februari 1739. (76) Verder onderzoek naar Denis en zijn aktiviteiten kan interessant zijn.

2. Jacobus Adriaan Weterings, te Oosterhout gedoopt op 31 januari 1712, trouwde daar op 4 februari 1742 met Maria Vaerstraeten. Zij was gedoopt te Oosterhout op 8 november 1719 en een dochter van Adriaan Leendert Vaerstraeten en Geertruydis Peeter Key. Hun zoon Adriaan werd aldaar op 28 februari 1743 gedoopt, overleed er op 8 april 1743 en werd op 1 mei 1743 gevolgd door zijn vader.

3. Cornelis Adriaan Weterings, volgt onder X-e.

4. Jan Adriaan Weterings, volgt onder X-f.

5. Maria Adriaan Weteringhs, te Oosterhout gedoopt op 18 oktober 1717 en daar overleden op 19 augustus 1772, was gehuwd (Oosterhout, 6 mei 1747) met Jan Dingemans van Loon. Hij was weduwnaar van Dingena Cornelissen en kreeg van zijn tweede vrouw zes kinderen. Zijn vader woonde Ter Aalst onder Oosterhout. Jan en Maria woonden daar aan de Leysenhoek. Jan van Loon oefende het beroep uit van beenhouwer (slager), hij behoorde tot de oprichters van het vleeshouwersgilde te Oosterhout. Aldaar is Maria Weterings op 19 augustus 1772 overleden. Jan Dingemans testeerde op 20 mei 1785. (77)

6. Joanna Weteringhs, te Oosterhout gedoopt op 8 janauri 1720 en daar op 19 mei 1742 ongehuwd overleden.

7. Cornelia Weteringhs is te Oosterhout gedoopt op 23 december 1725 en stierf daar op 16 maart 1759. Zij was op 2 mei 1751 te Oosterhout getrouwd met Cornelis Jan Boenders, meesterbroodbacker, bij wie zij drie kinderen had gekregen. Zij waren nog onmondig in 1784, toen Cornelis zijn nalatenschap met hen regelde.(78) Hij was op 15 mei 1726 te Oosterhout gedoopt als zoon uit het huwelijk van Jan Adriaan Boenders en Adriana Cornelissen van Gils.

 

 

X-e. CORNELIS ADRIAAN WETERINGS, metselaarsbaas (79) aan de Leyenhoek, is op 27 november 1713 te Oosterhout gedoopt en aldaar overleden op 14 december 1782. In eerste echt trouwde hij op 24 februari 1737 te Oosterhout met Maria den Blinden, die daar was gedoopt op 24 oktober 1707 en op 30 juni 1745 stierf. Haar ouders waren Adriaen den Blinden, meesterchirurgijn, en Anna Adriaens. Hun kinderen waren:

 

1. Adriaan Weterings, volgt onder Xl-g.

2. Anna Weterings, te Oosterhout gedoopt op 2 mei 1739, trouwde op 2 mei 1762 te Waspik met Hubertus de Ruyter (80) , weduwnaar van Maria de Meter. Op 26 april 1762 kreeg zij een borgbrief voor haar vertrek naar Waspik. Daar kregen zij acht kinderen

3. Cornelia, te öosterhout gedoopt op 27 november 1741 en er begraven op 14 april 1747.

4. Johanna Weterings is op 13 mei 1744 te Oosterhout gedoopt, daar op 28 september 1777 getrouwd met Johannes Eerden en er overleden op 29 januari 1803. Haar man was een geboren Amsterdammer. Hun enige kind, Geertruda, werd gedoopt op 25 juni 1784. Johanna testeerde op 14 september 1780. (81) Cornelis Adriaan Weterings huwde voor de tweede maal te Oosterhout op 6 mei 1747 met Anna Maria Dielisse Stappers uit Dongen, aldaar gedoopt op 14 juli 1714, dochter van Dielis Cornelis Stappers en van Petronella Jan Meensens. Cornelis en Anna

Maria testeerden op 10 juli 1780 (82) en de laatste stierf te Oosterhout op 7 oktober 1794.

5. Maria Weterings, te Oosterhout gedoopt op 4 juli 1749 en daar overleden op 1 oktober 1794. Zij bleef ongehuwd en wordt als 'onnozel' aangeduid. Haar vader regelde in zijn testament het onderdak en de verzorging van zijn geestelijk onvolwassen dochter.

6. Petronella Weterings is op 16 oktober 1751 te Oosterhout gedoopt en overleed daar op 10 juli 1827. Zij was niet getrouwd.

7. Johannes Weterings, te Oosterhout gedoopt op 16 februari 1754, ongehuwd aldaar gestorven op 1 maart 1834. Met zijn halfbroer Adriaan had hij de zaak van zijn vader overgenomen.(83)

8. Cornelia Weterings, die op 14 april 1756 te Oosterhout werd gedoopt, bleef eveneens ongehuwd. Zij overleed te Oosterhout op 2 maart 1841.

 

 

Xl-g. ADRIAAN CORNELIS WETERINGS is op 16 november 1737 in Oosterhoutr geboren en overleed aldaar op 25 april 1802 na er het beroep van meestermetselaar te hebben uitgeoefend.(84) Op 16 mei 1773 was hij te Oosterhout in het huwelijk getreden met Johanna Catharina Wollaerts, dochter van Lowies Wollaerts (85) en van Berbel van lersel.(86)

Zij was ongeveer in 1745 te Oisterwijk geboren en stierf te Oosterhout op 28 november 1819. De kinderen uit dit huishouden, dat was gevestigd aan de Leyenhoek:

 

1. Maria, te Oosterhout gedoopt op 17 februari 1774. Waarschijnlijk was zij degene die daar op 5 juni 1779 stierf en twee dagen later ter aarde werd besteld.

2. Barbara Weterings is op 8 juni 1776 te Oosterhout gedoopt, waar zij op 20 april 1800 trouwde met Willem van der Loo uit Oisterwijk. Zij kregen twee zonen en woonden te Breda. Aldaar is Barbara op 18 april 1857 gestorven.

3. Cornelis Weterings, te Oosterhout gedoopt op 18 augustus 1778 en daar overleden op 22 november 1853. Hij was metselaarsbaas geweest. Te Oosterhout trouwde hij op 4 mei 1806 met Cornelia Hasemans, dochter van Roeland Hasemans uit Rotterdam en Adriana van Loon. Zij is te Oosterhout gedoopt op 30 maart 1772 en stierf op 4 december 1849 aldaar. Met Cornelis had zij in diens ouderlijke huis aan de Leyenhoek gewoond. In 1812 maakten zij hun testament.(87) Zij lieten drie zonen na.

4. Jan Adriaan Weterings, metselaar, is op 23 februari 1781 te Oosterhout gedoopt en aldaar overleden op 21 maart 1855. Hij was in 1816 brandmeester op de Groote Spuit A. Zijn vrouw was Cornelia Beekman, op 12 oktober 1777 gedoopt te Oosterhout, die hem vier dochters en drie zonen baarde.

5. Maria Elisabeth, te Oosterhout gedoopt op 21 juli 1783, jong gestorven.

6. Adriaan Weterings, metselaar, is op 23 augustus 1785 te Oosterhout gedoopt en stierf aldaar op 2 januari 1864. In eerste echt trouwde hij met Dingena Klijs, te Oosterhout gedoopt op 25 oktober 1782 en aldaar overleden op 11 september 1817. Zij werd de moeder van twee dochters en een zoon. Adriaan hertrouwde te Oosterhout op 27 september 1821 met Anna Barbara de Huy, dochter van Johannes Huibert de Huy en Anna Catharina Cox, 42 jaar oud en afkomstig van Maastricht. Hun dochter en zoon bereikten niet de huwbare leeftijd. In 1816 was Adriaan Weterings spuitmeester bij de brandweer van Oosterhout van Groote Spuit A.

7. Anna Maria Weterings werd op 28 maart 1789 te Oosterhout gedoopt en stierf in een huis voor krankzinnigen te Utrecht op 23 november 1834. Zij was gehuwd geweest met Covert Schoormans, pottenbakker, die te Oosterhout op 24 januari 1839 overleed, 57 jaar oud. Hij was een zoon van Hendrik Schoormans en Cornelia van Loon, eveneens uit een bekende pottenbakkersfamilie.

8. Louis Weterings, te Oosterhout gedoopt op 6 januari 1793, overleden aldaar op 14 mei 1847. Zijn beroep was metselaar. Te Teteringen trouwde hij met toestemming van zijn moeder (88) op 19 september 1819 met (Johanna) Maria Adriaensen, tapperes (89) in de nu nog bekende herberg *het Bruyne Paardje', gelegen aan de in 1812 aangelegde Nieuwe Steenweg tussen Breda en Oosterhout, te Teteringen gedoopt op 26 oktober 1796 als dochter van Wouterus Adriaensen en Catharina van Dongen. Het echtpaar kreeg drie zonen en vier dochters. Johanna Maria Adriaensen woonde haar laatste levensjaren bij haar zoon Wouterus te Tilburg, waar zij op 3 juni 1874 is gestorven.

 

 

X-f. JAN ADRIAAN WETERINGS, te Oosterhout gedoopt op 1 augustus 1715, stierf daar op 10 juli 1741. Hij was gehuwd geweest (Oosterhout, 9 september 1736) met Anna Nijssen van Alphen, dochter van Dionysius Jan van Alphen en Antonia Cooremans, te Oosterhout gedoopt op 18 juli 1714. Zij hertrouwde te Oosterhout op 27 oktober 1748 met Jan Niclaes van Beek.(90) Jans nalatenschap werd op 5 april 1783 gedeeld.(91) Zijn kinderen waren:

 

1. Cornelia Weterings (Oosterhout, 31 oktober 1736 - 7 september 1780) kon in 1756 een schepenverklaring van goed gedrag, goede afkomst en huwelijkstoestemming overleggen, toen zij te Rotterdam trouwde met Cornelis Vlemminkx. Hun dochter,

Maria Vlemminkx, trouwde in 1783 met Franciscus Stoideur uit Antwerpen.(92)

2. Antonia Weterings is op 9 september 1783 te Oosterhout gedoopt en aldaar overleden op 19 oktober 1814. In 1813 had zij getesteerd met haar man, Johannes Cauwlaar (93) , met wie zij op 9 december 1759 te Oosterhout was gehuwd.

3. Adrianus Weterings, op 6 november 1739 te Oosterhout gedoopt, vestigde zich als meesterbroodbakker aan de Leyenhoek.  Op 11 mei 1766 trouwde hij te Oosterhout met Elisabeth Schoenmakers, met wie hij in 1779 testeerde.(94) Beiden overleden kinderloos in 1785, hij op 6 februari, zij op 15 januari; op 15 februari werd de boedel gedeeld.(95)

4. Johanna Weterings, te Oosterhout gedoopt op 12 januari 1742, trouwde daar op 14 mei 1762 met Johannes Francis Thijs uit Linnen (Brabant), hertrouwde met Cornelis van Etten.(96) Zij kreeg uit deze huwelijken respektievelijk twee en een kinderen en stierf te Oosterhout op 19 maart 1810.

 

 

Vl-b. SEBEN JANS WATERINGS is in 1583 te Oosterhout geboren (97) en trouwde aldaar in 1605 met Maria Denis Cornelissen (dochter van Denis Cornelis Denis Jacobs en Alyt Wouter Jan Wouters), met wie hij een stede aan de Houtse Heuvel bewoonde. Seben en Maria werden op 18 en 25 februari 1629 te Oosterhout begraven, hun zoon Peter op 28 februari. Vermoedelijk zijn zij slachtoffers geweest van een cholera-epidemie. Toen in 1632 hun boedel werd gescheiden, waren er zeven kinderen in leven, van wie er twee waren gehuwd: (98)

 

1. Neelken Seben is in 1609 te Oosterhout geboren en trouwde daar op 25 maart 1630 met Godschalck Adriaen Cock (ook: Cocken). Zij bewoonden op de westzijde van de Houtse Heuvel Neelkens ouderlijke stede en kregen tien kinderen.

2. Jenneken Seben Wateringhs, te Oosterhout gedoopt op 3 juli 1610 en aldaar op 20 april 1633 getrouwd met Vincent Adriaen Cock (Cocken)99 , een broer van de hiervoor genoemde Godschalck. Hieruit vijf kinderen.

3. Jan Sebrecht Waterings, volgt onder VII-b.

4. Adriaen Sebrecht Weyterikx, volgt onder VII-c.

5.Cornelis Sebrecht Weterinx, volgt onder VlI-d.

6. Lysbeth Seben Wateringhs, te Oosterhout gedoopt op 12 mei 1620, trouwde aldaar op 16 februari 1648 met Anthonie Hendrick Antonissen en hertrouwde er op 11 januari 1658 met Rombout Peter Sebrechts (100) , zoon van Peter Sebrecht Antonissen en Adriana Rommelen (Rombouts). Zij kreeg twee en vier kinderen. Zo werd zij de stammoeder van de bekende Houtse familie Rombauts,

7. Denis Sebrecht Weterinx, volgt onder VII-e.

8. Peter, te Oosterhout gedoopt op 6 december 1628, leefde nog in 1632.

 

 

VII-b. JAN SEBEN WEYTERIKX is op 13 mei 1612 te Oosterhout gedoopt en sloot daar in mei 1632 een huwelijk met Heyltken Peter Pels. Haar vader was schepen van Oosterhout in 1659, haar broer Frans Peter Pels was rentmeester van Frederik Hendrik te Oosterhout. Jan en Heyltken woonden op een stede tot Leysen. (101)

Op 27 september 1677 maakte Helena Pels, inmiddels weduwe, haar testament. (102) Haar en Jans kinderen waren:

 

1. Marijke Jan Weyterikx, op 30 januari 1633 te Oosterhout gedoopt. Zij trouwde aldaar op 17 februari 1658 met Cornelis Andries Peters, met wie zij een stede in de buurtschap Heykant-Leysen in de Hoogstraat bewoonde. Zij kregen zeven kinderen.

2. Catheleyn Jan Weyterikx is op 10 september 1634 te Oosterhout gedoopt, bleef ongehuwd en overleed na september 1677.

3. Sebrecht Jan Weyterikx, te Oosterhout gedoopt op 17 juli 1639. Hij woonde bij zijn broer. Rond 1700 is hij ongehuwd gestorven.

4. Peter Jan Weyterikx, te Oosterhout op 14 januari 1642 gedoopt, trouwde daar op 18 januari 1688 met Jenneken Gysbrecht Jan Gyben. Zij bleven kinderloos. Jenneken was op 19 april 1644 te Oosterhout gedoopt en een dochter van Gysbrecht Jan Gyben en Petronella Cornelissen.

5. Adriaen Jan Weyterikx, volgt onder VIII-c.

 

 

VIII-c. ADRIAEN JAN SEB WEYTERINKX werd op 27 december 1643 te Oosterhout gedoopt. Op 10 december 1684 trouwde hij aldaar met Yfken Jan Jan Gysbrechts, met wie hij de stede van zijn ouders te Lysen bewoonde. Adriaen is in juli 1725 overleden, hun kinderen:

1. Johanna, te Oosterhout gedoopt op 5 november 1685, jong gestorven.

2. Johanna Adriaen Weyterinkx werd op 7 december 1687 te Oosterhout gedoopt, trouwde met Jan Jan Boenders, maar werd geen moeder. Hun testament van 14 juli 1715 (103) maakten zij vermoedelijk kort na hun huwelijk. Zij woonden op de stede te Leysen in de Hoogstraat, die van Johanna’s ouders en grootouders was geweest. Johanna overleed te Oosterhout op 6 maart 1752 en werd drie dagen daarna begraven. Jan Boenders was een zoon van Jan Geeraert Bonders en Elisabeth Gijsbrechts en werd op 23 maart 1678 gedoopt te Oosterhout. Na zijn overlijden is genoemde stede met het huis en de schuren gelegateerd aan de armen van het Oostkwartier.(104)

3. Helena, te Oosterhout gedoopt op l november 1690, jong

gestorven.

 

 

VII-c. ADRIAEN SEBEN WEYTERIKX, geboren te Oosterhout in 1614, trouwde daar op 17 april 1637 met Jenneken Jans van den Eynden. Hij stierf iets voor of in 1648. De nalatenschap werd in 1665 onder de overlevende (105) kinderen gedeeld: (106)

 

1. Lesken Adriaen Seben Weyterikx is op 6 augustus 1639 te Oosterhout gedoopt en trouwde daar op 25 februari 1665 met Weynant Heyliger Weynants. Deze zoon van Heyliger Weynants Martens en Lesken Seben Anthonissen was op 17 november 1634 te Oosterhout gedoopt. Lesken vermaakte in 1701 haar stede Ten Hout in de Voorstraat aan haar zoon Sebrechts Weynant Heyligers.(107) Deze was arrnmeester van het Westkwartier van Oosterhout. De andere zoon, Adriaen Weynant Heyligers, trouwde op l november 1695, 'duplici dispensatione', met Maria Jans Stadthouders. Lesken Weyterikx is in 1704 te Oosterhout gestorven.

2. Seben Adriaen Weyterikx, volgt onder VlII-d.

3. Johannes, te Oosterhout gedoopt op 4 mei 1644.

4. Maria, te Oosterhout gedoopt op 7 april 1645 en jong overleden.

5. Maria Adriaen Weyterikx is op 6 november 1646 te Oosterhout gedoopt en trouwde aldaar op 25 november 1668 met Adriaen Lambrecht Willems. Zij bewoonden een stede te Vrachelen onder Oosterhout, kregen zeven kinderen en

testeerden in 1688. (108)

 

 

VIII-d. SEBEN ADRIAEN SEBEN WETERINGHS is op 16 februari 1642 te Oosterhout gedoopt en overleed aldaar in juli 1699. Hij woonde te Vrachelen, een buurtschap ten westen van Oosterhout, met zijn vrouw Maria Scalcken, met wie hij op 20 januari 1688 aldaar was getrouwd. Maria was een dochter van Godtschalck Anthonissen en Huybertken Henricx. Zij was te Oosterhout gedoopt op 8 oktober 1639. De kinderen uit dit huwelijk waren:

 

1. Johanna Seben Weteringhs, op 7 januari 1669 te Oosterhout gedoopt en daar in april 1716 ongehuwd overleden.

2. Godschalck Seben Weteringhs, volgt onder IX-f.

 

 

IX-f. GODSCHALCK SEBEN WEITERINGHS, te Oosterhout gedoopt op 23 april 1671, stierf daar op 13 november 1752. Hij bewoonde ten Hout een stede gelegen aan het Vijfhuys. Op 64-jarige leeftijd legde hij met andere bewoners uit die omgeving een verklaring af over de wijze waarop vroeger de afvoer van het water in de polders van Oosterhout en Terheyden plaatsvond. (109) Godschalck testeerde in 1705 (110), maar herriep zijn laatste wil in 1719, toen hij met zijn vrouw Catharina Willems Vermeulen een nieuw testament maakte. (111) Hij had haar getrouwd op 21 augustus 1718. Zij was op 12 februari 1682 te Oosterhout gedoopt en overleed aldaar op 21 december 1773; Wilm Wouter Vermeulen en Joanna Frans Seben waren haar ouders. Als weduwe had zij een huysken met schuur, stallen ende kooy, groot l lopen 12 roede 15 voet gekocht, gelegen op Stuivezand aan de Doelburg. (112) Haar kinderen waren:

 

1. Maria Weiteringhs, gedoopt op 16 mei 1719 te Oosterhout, daar overleden op 23 augustus 1796, kort nadat zij had getesteerd. (113) Zij bleef ongehuwd, woonde bij haar moeder en verzorgde haar tot haar dood.

2. Johanna, op 17 november 1720 gedoopt, jong gestorven.

3. Johanna, op 17 juni 1722 te Oosterhout gedoopt, jong gestorven.

4. Elisabeth Weiteringhs is op 5 februari 1724 te Oosterhout gedoopt. Zij trouwde met Hendrik Cornelis Voermans uit Gilze en zij kregen op 4 juni 1752 een borgbrief voor vestiging in Wagenberg onder Terheyden.(114) Na het overlijden van zijn schoonvader betrok hij met zijn huishouden diens stede Ten Hout aan het Vijfhuys (1757). Hendrik en Elisabeth hebben te maken gehad met de veepest, waardoor hun veestapel moest worden afgemaakt. Door deze tegenslag moest Hendrik diverse malen geld lenen, waarbij zijn vrouw zich met haar bezittingen borg stelde.(115) In 1784 deed Hendrik Voermans, weduwnaar, afstand van het vruchtgebruik van zijn stede Ten Hout, ten gunste van zijn beide zonen en zijn dochter en tegen een jaarlijkse uitkering van ƒ 50. (116)

 

 

VlI-d. CORNELIS SEBRECHT WETERINX is op 27 augustus 1617 te Oosterhout gedoopt en trouwde te Dongen in oktober 1645 (ondertrouw op 29 september) met Maria Antonissen Martens Loonen, die uit de Leegstraat onder Dongen kwam. Beiden woonden in de Groenstraat in het Oosteinde van Oosterhout. Cornelis kwam in grote financiële problemen, die begonnen met een lening uit 1659. De leningen herhaalden zich in een hoog tempo, steeds met de stede of landerijen als onderpand. (117) Mogelijk waren ziekten in het gezin en de familie de oorzaak; verder onderzoek naar het wel en wee van dit gezin kan interessant zijn. Oir:

 

1. Zebrecht, te Oosterhout gedoopt op 18 juli 1649, jong overleden.

2. Maria, te Oosterhout op 25 januari 1652 gedoopt en jong gestorven.

3. Aeltjen, op 5 december 1655 te Oosterhout gedoopt, jong gestorven.

4. Cornelia, te Oosterhout op 11 april 1658 gedoopt, jong gestorven.

5. Anna Cornelis Weterinx is op 6 augustus 1660 te Oosterhout gedoopt en trouwde aldaar op 20 april 1687 met Jan Tempelaer. Zij kregen zes kinderen en testeerden op 7 december 1708. (118) Jan is voor 30 januari 1711 overleden. Zijn weduwe kocht toen een huis met 2 lopense 95 roe grond, gelegen in de Middelwijk in de Hoge Molenstraat. (119) Op 13 december 1731 is zij te Oosterhout overleden.

6. Adrianus, te Oosterhout gedoopt op 19 maart 1663, jong gestorven.

7. Antonia Cornelis Weterinx is op 19 november 1665 te Oosterhout gedoopt en trouwde daar op 9 oktober 1695 met Peter Jacob Bongaers uit Rijen, weduwnaar van Maria Cornelis Trompetter en vader van vijf kinderen. Bij Antonia verwekte hij er nog vier. Nadat zij omstreeks 1705 was overleden, hertrouwde Bongaers te Oosterhout op 24 april 1706 met Jenneken Hendrix Akkermans, weduwe van Joris Timmermans en eerder van Johannes Adriaan Brouwers, moeder van vier kinderen uit haar eerste en drie uit haar tweede huwelijk, op 19 maart 1717 is in overleg met de voogden van de (zestien) kinderen uit de verschillende huwelijken een regeling getroffen betreffende de boedel. (120)

 

 

VII-e. DENIS SEBRECHT WETERINX, gedoopt te Oosterhout op 28 januari 1623. Aldaar was op 26 februari 1623 zijn vrouw gedoopt. Zij heette Geertruyt Willem Anthonis en was een dochter van Willem Anthonis bij Cornelia Lambrechts. Tussen 1690 en 1695 is zij overleden, waarschijnlijk te Oosterhout. Denis woonde ten Horst en Uylendonck, (121) Als weduwnaar (1695) woonde hij bij zijn jongste dochter. In februari 1696 is hij overleden. Zijn en Geertruyts kinderen waren:

 

1. Maria Denis Weyterinx, te Oosterhout gedoopt op 8 oktober 1655, trouwde met de landbouwer Peeter Anthonissen Key (Oosterhout, 29 januari 1679). In 1731 leefden Peeter (ziek te bed) en drie van zijn zes kinderen nog: Jan, Willem en Geertruyt Peeters Key, de laatste gehuwd met Adriaen Leendert Vaerstraeten. (122)

2. Sebrecht Denis Weterinx, volgt onder VlII-e.

3. Elisabeth Denis Weterincx is op 21 juli 1661 te Oosterhout gedoopt en trouwde aldaar op 28 januari 1685 met Cornelis Joos Ruys. Zij bewoonden de ouderlijke stede te Leysen en kregen tien kinderen.

 

 

VIII-e. SEBRECHT DENIS WEYTERINGHS werd op 6 augustus 1658 te Oosterhout gedoopt en trouwde daar op 24 mei 1682 met Petronella Jan Jochums. Deze was op 31 juli 1660 te Oosterhout gedoopt en een dochter van Jan Jochem Janssen en Willemken Adriaens. Zij woonden ter plaatse Horst-Uilendonck. Sebrecht was in 1700-1718 de gezworene van het Oostkwartier; in die kwaliteit liet hij met zijn medegezworene de gevolgen van het hoogwater van 1 september 1717 rapporteren, namelijk dat de harde wind en de hoge vloed bockweyt, haver en gerst, die gemeyt was, van de velden had weggedreven en de ongemeyde gewassen door wind en water zodanig afgeweyt als of die eens op den dorstvloer hadden geweest. De verklaring betrof gepacht land van de Commanderij Ter Brake, gelegen in de 'broekkant' van de 's Gravenmoerse brug tot Steelhoven. (123) Naast zijn boerenbedrijf had Sebrecht ook een bierbrouwerij. Na zijn overlijden op 22 november 1728 werd zijn bedrijf gesplitst in een boerenhofstede en een brouwerij. Zijn weduwe testeerde (124) op 9 juni, stierf op 29 september en werd begraven op 2 oktober 1734 begraven, evenals haar man in de schuilkerk van Oosterhout, waarvan hij kerkmeester was.(125) Kinderen:

 

1. Willem Sebrecht Weyteringhs, te Oosterhout gedoopt op 1 juni 1685 en daar ongehuwd gestorven in februari 1711.

2. Jan Sebrecht Weyteringhs, volgt onder IX-g.

3. Antonie Sebrecht Weyteringhs, volgt onder IX-h.

4. Gerard Sebrecht Weyteringhs is op 20 juni 1694 te Oosterhout gedoopt en stierf er in mei 1716. Hij was niet getrouwd.

5. Johanna Sebrechts Weyteringhs, te Oosterhout gedoopt op 14 februari 1697, in april 1716 aldaar ongehuwd gestorven.

6. Denis werd op 2 augustus 1701 te Oosterhout gedoopt en is jong overleden.

7. Antonis Sebrecht Weyteringhs, te Oosterhout gedoopt op 15 juni 1706, jong gestorven.

 

 

IX-g. JAN SEBRECHT WEITERINGHS is op 9 mei 1688 te Oosterhout gedoopt en overleed na een leven als bouwman op 25 april 1745 te Klein-Dongen. Zijn vrouw, Cornelia Peter Horsten, met wie hij te Dongen was getrouwd op 30 november 1711, stierf op 21 maart 1769 te Klein-Dongen. Hun kinderen waren:

 

1. Wilhelmus, te Dongen gedoopt op 18 juni 1712 en daar op 25 juli 1712 begraven.

2. Adriana, te Dongen gedoopt op 18 juni 1713, op 28 juni 1713 aldaar begraven.

3. Maria is op 15 juni 1714 te Dongen gedoopt en trouwde daar op 31 januari 1739 met Johannes Bogaerts, zoon van Hubertus Andries Bogaerts en Elisabeth van de Loy. Zij kregen tussen 1744 en 1758 zeven kinderen, die ze te Waspik katholiek lieten dopen. Maria overleed op 21 januari 1782 aldaar. Johannes volgde haar op 19 december 1782.

4. Johannes, te Dongen gedoopt op 15 november 1716, daar overleden op 6 mei 1720.

5. Adriana Weiteringhs, gedoopt te Dongen op 17 oktober 1719, trouwde met Laurentius Bruynenbaerdt. Zij woonden te Waspik. Daar werden in 1744 en 1746 hun kinderen gedoopt.

6. Willem Jan Weterings, volgt onder X-g.

7. Petrus Jan Weeterings, volgt onder X-h.

8. Petronella, op 9 augustus 1728 te Dongen gedoopt en daar op 22 oktober 1728 overleden.

9. Petronella Weiteringhs, op l december 1729 te Dongen gedoopt, trouwde met op 17 november 1754 met Adriaan Jan van Dongen en hertrouwde op 21 juni 1761 met Pieter Cornelis van den Heuvel. Haar kinderen van Pieter werden geboren in 1761-1770. Zij overleed te Klein-Dongen op 7 september 1804.

10. Adriaan Jan Weterings is op 21 maart 1734 te Dongen gedoopt en stierf daar op 27 maart 1805. Hij was bouwman van beroep geweest en had gewoond te Klein-Dongen. In eerste echt trouwde hij op 26 januari 1766 met Johanna Janse Verschuren, op 18 maart 1734 gedoopt te Groot-Waspik. Zij ontving wegens haar huwelijk en vertrek naar Dongen in 1766 een schepenborgbrief. Op 19 november 1767 is zij te Dongen kinderloos overleden, vier dagen later werd zij er begraven.

 Adriaan Jan Weteringhs huwde voor de tweede maal, op 22mei 1768, met Maria Johanna Oomen. Zij was op 1 januari 1726 gedoopt te Dongen en sinds 4 april 1766 weduwe van Cornelis Robbert Lips, met wie zij te Dongen op 10 oktober 1751 was getrouwd. Nadat zij op 31 oktober 1794 te Dongen was gestorven, trouwde Adriaan Jan Weterings ten derden male op 10 juli 1796 aldaar met Adriaantje Stanse Vermeulen, te Dongen op 22 november 1751 gedoopt, dochter van Constant Vermeulen en Johanna Gerard Schoones. Adriaantje hertrouwde te Dongen op 22 januari 1809 met Paulus Verheyen uit Neeroeteren in het land van Luik. Uit het tweede huwelijk van Adriaan stamde:

A. Johanna, te Dongen gedoopt op l juni 1770, aldaar overleden op 6 april 1782.

 

 

X-g. WILLEM JAN WETERINGS, landbouwer te Klein-Dongen, is op 30 oktober 1722 te Dongen gedoopt en overleed aldaar op 12 juli 1795. Zijn eerste huwelijk sloot hij te Dongen op 10 februari 1754 met Anna Johanna Ansems. Zij overleed te Klein-Dongen op 12 december 1771. Te Dongen hertrouwde Willem Jan Weterings op 12 september 1773 met Helena Jan Joosen, aldaar gedoopt op 22 juli 1751, dochter van Jan Joosen en Anna Embrecht Claassen. De kinderen uit het eerste huwelijk waren:

 

1. Johanna Weterings, te Dongen gedoopt op 16 december 1754, aldaar ongehuwd overleden op 22 oktober 1775.

2. Adriana, te Dongen gedoopt op 25 november 1755, daar gestorven op 22 juli 1756.

3. Cornelis, te Dongen gedoopt op 7 september 1757, overleden aldaar op 29 april 1758.

4. Catharina, gedoopt op 30 maart 1759 te Dongen, overleden aldaar op 26 juli 1759.

5. Adrianus, te Dongen op 13 juli 1760 gedoopt en op 2 augustus 1760 aldaar overleden.

6. Catharina, te Dongen gedoopt op 11 februari 1762 en op 1 april 1762 aldaar overleden.

7. Petrus, te Dongen gedoopt op 30 april 1763, aldaar overleden op 9 september 1765.

8. Maria, te Dongen gedoopt op 22 november 1764, overleden aldaar op 9 september 1765.

9. Adrianus Weterings werd op 19 april 1766 te Dongen gedoopt, bleef ongehuwd en stierf te Oosterhout op 4 januari 1828.

10. Catharina Weterings, te Dongen gedoopt op 2 juli 1768, aldaar op 21 mei 1797 getrouwd met Adriaan Cornelis van Hees uit Tilburg en er overleden op 3 maart 1834. Adriaan was een zoon van Cornelis Jan van Hees en Cornelia Hamers en overleed te Dongen op 26 september 1826. Dit echtpaar kreeg in 1798-1803 drie kinderen.

Uit het tweede huwelijk:

 

11. Anna Weterings is op 3 juni 1775 te Dongen gedoopt en overleed te Tilburg op 23 oktober 1846. Te Dongen was zij op 3 mei 1801 getrouwd met Johannes Franciscus van Pelt. Toen zij zich in 1810 als landbouwers te Tilburg vestigden,

hadden zij drie kinderen.

12. Jan Willem Weterings, te Dongen gedoopt op 24 september 1777 en te Oosterhout overleden op 14 februari 1846. Van beroep was hij landbouwer en tapper geweest. Op 25 november 1810 trouwde hij te Oosterhout met Maria Adriana van de Noort, dochter van Adriaan van de Noort en Johanna Gysen; zij was op 8 augustus 1781 te Oosterhout gedoopt en overleed daar op 31 mei 1852. Het echtpaar bewoonde een hofstede annex tapperij aan de Groendijkse haven onder Oosteind. Jan Willem kocht zich vrij van militaire dienst in het leger van Napoleon door een remplagant aan te stellen: Pierre Kooremans, dagloner te Oosterhout. Jan Willem was opgeroepen bij de troepen van de honderdachtentwintigste compagnie van de garde der kustwachters, zoals door het lot (nummer 8) was beslist op 5 oktober 1813. Hij bood als beloning voor de plaatsvervangende diensten van Kooremans de som van 317 francs 46 centimes contant bij de overeenkomst en 423 francs 28 centimes, te betalen per trimester met een bedrag van 52 francs 92 centimes. De duur van de vervanging zou niet langer zijn dan vijf jaar en twee maanden. (126)

De kinderen van Jan Willem en Maria waren:

 

A. Wilhelmina, op 3 maart 1813 geboren te Oosterhout. Over haar overlijden is niets bekend.

B. Johanna Weterings, te Oosterhout geboren op 14 oktober 1814, te Waspik overleden op 6 september 1898. Zij was te Oosterhout op 3 januari 1861 gehuwd met de landbouwer Constantinus Snellen, zoon van Laurentius Snellen en van Clasina van Dongen. Deze was op 25 juli 1810 te Waspik gedoopt en stierf te Oosterhout op 1 september 1885. In eerdere echt was hij getrouwd geweest met Johanna Smits.127

C. Cornelis Weterings was landbouwer te Oosterhout, waar hij op 22 oktober 1816 was geboren en op 11 januari 1861 overleed. Te Dongen trouwde hij op 24 mei 1849 met Anthonia Hessels, dochter van Jan Baptist Hessels en van Johanna Ligtenberg. Zij is op 29 maart 1819 te Oosterhout geboren en overleed op 11 januari 1861 aldaar. Dit echtpaar had vier kinderen, onder wie een zoon. Opvallend is, dat beide ouders op dezelfde dag zijn overleden en dat een dochter, 6 jaar oud, stierf op 3 februari 1861 ten huize van een tante te Raamsdonk. De oorzaak was mogelijk een besmettelijke ziekte.

D. Adriana, te Oosterhout geboren op 23 november 1819, aldaar overleden op 5 april 1820.

E. Adriana Weterings is op 27 februari 1821 te Oosterhout geboren en trouwde aldaar op 24 april 1845 met Paulus Roeien, die op 19 augustus 1815 te Oosterhout was geboren als zoon van Cornelis Roeien en Elisabeth Diependaal. Adriana overleed te Oosterhout op 19 november 1891.

F. Helena Weterings, te Oosterhout geboren op 18 september 1822, aldaar ongehuwd overleden op 19 maart 1881.

G. Johanna Weterings, te Oosterhout geboren op 3 juni 1825, aldaar ongehuwd gestorven op 2 juli 1888.

 

13. Embertus, te Dongen gedoopt op 7 augustus 1780 en aldaar op 19 oktober 1780 gestorven.

14. Embrecht Weterings, bouwman te Oosterhout, is op 29 september 1782 te Dongen gedoopt. Te Oosterhout trouwde hij op 28 november 1813 met Hendrika Nelo, een dochter van Willem Nelo en Cornelia Driesen, die op 18 februari 1790 te Oosterhout was gedoopt en daar op 8 januari 1859 stierf. Embrecht is op 4 april 1855 te Oosterhout overleden. Zijn kinderen bij Hendrika waren:

 

A. Meintje Weterings, te Oosterhout geboren op 12 november 1814 en overleden aldaar op 7 maart 1905. Met Anthonie Raessen was zij op 19 mei 1859 te Oosterhout gehuwd. Deze was op 30 september 1805 gedoopt te Dongen en stierf te Oosterhout op 8 december 1887.

B. Willem Weterings, te Öosterhout op 13 september 1816 geboren en op 18 november 1884 overleden. Bouwman van beroep. Hij was op 19 februari 1852 te Dongen getrouwd met Henrica van Boxtel, dochter van Pieter van Boxtel en van Adriana Verhoef. Te Tilburg was zij op 9 januari 1826 geboren, te Oosterhout stierf zij op 12 juli 1901. Dit paar kreeg vier dochters en zes zonen.

C. Helena Weterings is op 12 september 1819 te Oosterhout geboren, trouwde met Johannes Jansen en stierf te Dongen op 14 mei 1894.

D. Cornelis Weterings, te Oosterhout geboren op 5 augustus 1821, overleed aldaar op 2 november 1902 als ongehuwde landbouwer.

E. Cornelia Weterings, op 2 maart 1823 geboren te Oosterhout en aldaar ongehuwd overleden op 15 december 1906.

F. Johanna Weterings, geboren te Oosterhout op 10 juli 1825 en te Dussen overleden op 27 oktober 1891. Zij was te Oosterhout op 28 februari 1867 gehuwd met Arnoldus van Nunen, klompenmaker, weduwnaar van Johanna Heijmans. Uit hun huwelijk werd één kind geboren.

G. Pieter Weterings, op 21 januari 1829 te Oosterhout geboren en daar op 3 oktober 1901 gestorven. Hij was landbouwer. Te Oosterhout trouwde hij op 9 februari 1854 met Margaretha Jacobs, dochter van Pieter Jacobs en Klazina Jansen; deze was op 18 april 1828 te Oosterhout geboren en overleed er op 30 mei 1904. Uit dit huwelijk werden twee dochters en zes zonen geboren.

 

15. Cornelia Weterings, te Dongen gedoopt op 14 juli 1786 en daar gestorven op 16 oktober 1837. Zij was op l augustus 1813 te Dongen getrouwd met de landbouwer Dingemans Theunen, zoon van Willem Theunen en van Anna Claessen. Zij kregen vijf kinderen en Dingeman overleed te Dongen op 25 december 1846.

16. Petrus Weterings, te Dongen gedoopt op 7 mei 1790, werd grutter in zijn geboortedorp, waar hij op 4 april 1827 overleed. Op 19 november 1820 trouwde hij te Dongen met Maria Snoeren, dochter van Arnoldus Snoeren, landbouwer, en van Helena van Gorkum. Zij was op 26 april 1798 te Loon op Zand gedoopt. Als weduwe hertrouwde zij op 25 juni 1828 te Dongen met Andries Claessen, te Gilze-Rijen gedoopt op 26 maart 1793, te Dongen gestorven op 12 september 1844. Maria's kinderen uit het eerste huwelijk waren:

 

A. Helena, te Dongen geboren op 30 augustus 1822, daar overleden op 27 augustus 1828.

B. Willem Weterings, te Dongen geboren op 19 augustus 1824, bouwman van beroep, te Loon op Zand gestorven op 23 mei 1911.

C. Petrus Weterings is op 4 september 1827 te Dongen geboren en vertrok naar Loon op Zand, waar hij op 30 juli 1865 (ongehuwd) is overleden.

 

17. Cornelis Weterings, te Dongen gedoopt op 6 maart 1794, daar op 15 juli 1816 gestorven. Hij was ongehuwd.

 

 

X-h. PETRUS JAN WEETERINGS is op 26 oktober 1725 te Dongen gedoopt, verdiende de kost als boer te Klein-Dongen en overleed er op 5 februari 1782. Op 29 mei 1763 was hij te Dongen gehuwd met Jacoba Arnold van Hulten, dochter van Arnold van Heulte en van Anna Jacobs Roksnoer. Zij was te Dongen gedoopt op 20 januari 1730 en overleed te Klein-Dongen op 29 augustus 1781. Hun kinderen waren:

 

1. Johannes Pieter Weterings, landbouwer, te Dongen gedoopt op 4 augustus 1763 en daar overleden op 10 mei 1834. Hij was op 13 mei 1798 te Dongen getrouwd met Maria Willem Kanters, te Rijen gedoopt op 31 december 1759 als dochter van Willem Michiel Kanters en van Gerarda Cooremans, overleden te Dongen op 12 januari 1846. Hun kinderen:

 

A. Pieter Jan is op 27 mei 1799 te Dongen gedoopt en overleed aldaar op 30 oktober 1877. Van beroep was hij landbouwer en grutter. Te Dongen huwde hij op 1 juli 1821 met Johanna Adriaansen, dochter van Constantinus Adriaansen en van Maria Oomens. Zij was op 16 februari 1799 gedoopt te Dongen en is er op 27 februari 1825 gestorven. Zij kregen drie kinderen, onder wie een dochter. Pieter hertrouwde op 5 januari 1826 te Dongen met Maria van Berkel, dienstmeid van beroep, te Tilburg gedoopt op 9 december 1800. Zij overleed te Dongen op 11 december 1835 na twee zonen en twee dochters te hebben gebaard. Voor de derde maal trouwde Pieter Weterings op 1 september 1836 te Dongen met Petronella Brokken, dochter van Frans Brokken en van Hendrika Jansen, dienstmeid van beroep, te Hilvarenbeek gedoopt op 4 december 1800. Zij kreeg drie doodgeboren kinderen en overleed te Dongen op 19 januari 1858. Pieter Jan Weterings sloot te Dongen op 25 augustus 1859 een vierde huwelijk. De bruid, Johanna Maria van Broekhoven, was een dochter van Petrus van Broekhoven en Adriana van Gorkum; zij was op 30 januari 1828 te Dongen geboren en overleed aldaar op 4 september 1905. Zij kregen twee kinderen. De vader gaf op 64-jarige leeftijd de geboorte aan van zijn zoon Johannes

(12 september 1863). Op 5 mei 1867 werd zijn dochter Adriana geboren; de vader was toen 68 jaar. Na het overlijden van Pieter Jan Weterings hertrouwde Johanna Maria Broekhoven met respektievelijk Jan van der Wee en Cornelis Akkermans.

B. Wilhelmus Weterings, gedoopt op 4 januari 1801 te Dongen, aldaar overleden op 29 oktober 1857. Hij was bouwman geweest en op 9 juli 1840 te Dongen in het huwelijk getreden met Petronella Dingemans, geboren te Loon op Zand op 26 oktober 1816 en te Raamsdonk op 20 september 1899 overleden. Zij kregen vier dochters en een zoon. Petronella hertrouwde met Cornelis Smits te Raamsdonk.

C. Jacobus Weterings, landbouwer, te Dongen gedoopt op 17 maart 1803, overleed op 11 februari 1866 ongehuwd te Oosterhout.

 

2. Anna, te Dongen gedoopt op 26 december 1764, overleed op 25 mei 1769 aldaar.

3. Adriaan Pieter Weterings is op 14 maart 1766 te Dongen gedoopt, werd landbouwer en overleed te Dongen op 19 december 1805. Aldaar trouwde hij op 25 mei 1800 met Adriana Arnold Timmermans, te Oosterhout gedoopt op 5 juli 1775. Hun kinderen waren:

 

A. Jacoba Weterings is te Dongen gedoopt op 2 april 1801 en overleed daar op 27 december 1853 als ongehuwde kantkloster.

B. Maria Weterings, te Dongen gedoopt op 2 november 1802, daar ongehuwd gestorven óp 9 maart 1830. Zij was kantkloster.

C. Petronella, op 25 oktober 1804 te Dongen gedoopt en er overleden op 30 mei 1821.

 

4. Johanna Weeterings, te Dongen gedoopt op 1 januari 1768, overleed te Oosterhout op 22 maart 1839. Op 4 mei 1800 was zij te Dongen getrouwd met Franciscus van der Pol, op 7 juli 1768 gedoopt te Diessen. Bij het huwelijk werd haar buitenechtelijke kind, Pieter, gewettigd. Zij kreeg nog twee kinderen. Volgens de borgbrief van 12 oktober 1805 gingen Franciscus en Johanna te Oosterhout wonen.

5. Cornelia, te Dongen gedoopt op 4 april 1769, daar overleden op 7 maart 1775.

6. Antonie Pieter Weterings, volgt onder Xl-h.

7. Wilhelmus, op 27 augustus 1772 te Dongen gedoopt, daar gestorven op 17 april 1777.

8. Anna Weeterings, op 8 mei 1775 te Dongen gedoopt, aldaar overleden op 7 december 1810. Op 9 november 1800 was zij te Dongen getrouwd met Peter Stans Laurijssen, landbouwer op Dongen Vaart. Aldaar was hij op 23 april 1769 gedoopt; zijn ouders waren Constans Peter Laurijssen en Dingen Jan Emmen. Hij bleef als weduwnaar achter met vier kinderen.

9. Petrus Petrus Weterings, te Dongen gedoopt op l september 1777 en overleden op 25 oktober 1822 te Klein-Dongen, waar hij het beroep had uitgeoefend van metselaar. Te Dongen trouwde hij op 25 oktober 1807 met Eva Adriaan Koene, dochter van Adriaan Nicolaas Koene en van Maria Emmen, op 23 april 1784 gedoopt te Dongen. Toen zij op 11 december 1840 aldaar overleed, was zij spinster. Hun kinderen:

 

A. Jacoba Weterings, te Dongen gedoopt op 20 oktober 1808 en daar ongehuwd overleden op 7 maart 1829.

B. Adrianus Weterings, te Dongen gedoopt op 24 augustus 1810 en overleden aldaar op 12 februari 1841. Hij was ongehuwd gebleven.

C. Petronella Weterings, te Dongen geboren op 15 oktober 1812. Zij kreeg op 29 oktober 1844 een buitenechtelijk kind, dat werd ingeschreven als Pieter Weterings. Deze overleed op 2 juni 1845.

D. Pieter Weterings, te Dongen geboren op 5 oktober 1815, overleed ongehuwd op 19 september 1844 aldaar.

E. Maria is op 23 oktober 1818 te Dongen geboren.

 

10. Cornelia, op 27 april 1781 te Dongen gedoopt en te Klein-Dongen overleden op 14 juli 1781.

 

 

Xl-h. ANTONIE PIETER WETERINGS, te Dongen op 9 maart 1770 gedoopt, daar overleden op 7 februari 1852. Hij was boer op Dongen Vaart geweest. Te Tilburg trouwde hij op 22 april 1805 met Maria Catharina van Lissum, aldaar gedoopt op 25 juli 1772, dochter van Lambertus van Lissum en Maria Vugts. Zij overleed te Dongen op 16 juli 1819. Hun kinderen:

 

1. Jacoba Weterings is op 7 januari 1806 te Tilburg gedoopt en overleed te Dongen op 27 oktober 1883. Daar was zij op 10 november 1831 gehuwd met Anthonius in 't Groen, zoon van Jacobus in 't Groen en van Petronella Peter Nelo. Hij was te Dongen gedoopt op 18 december 1795 en was landbouwer. Volgens de volkstelling van 1840 had hij drie kinderen. Op 26 januari 1869 is hij te Dongen gestorven.

2. Lamberdina Weterings, te Tilburg gedoopt op 20 februari 1807, ongehuwd te Dongen gestorven op 20 februari 1829.

3. Petrus, te Tilburg gedoopt op 2 juli 1810, te Dongen gestorven op 4 juni 1817.

4. Martin Weterings is op 21 september 1813 te Klein-Dongen geboren, was daar bouwman en overleed er op 21 juli 1888. Op 10 april 1845 was hij te Dongen getrouwd met Anna Maria van Eyck, dochter van Johannes van Eyck en Elisabeth Hendriks. Zij was geboren te Bladel op 14 februari 1811 en overleed te Dongen op 6 september 1871, na moeder te zijn geworden van:

 

A. Maria Catharina Weterings, te Dongen geboren op 28 december 1846, overleden aldaar op 24 januari 1927. Zij was te Dongen op 19 juni 1873 gehuwd inet Joseph Grootswagers, schoenmaker, zoon van Peter Grootswagers en van Johanna Haensbergen. Op 16 mei 1848 was hij geboren te Loon op Zand en te Dongen stierf hij op 9 november 1921. Bij de volkstelling van 1879 hadden Joseph en Maria drie kinderen, geboren in 1874-1877.

B. Johannes Weterings, te Dongen geboren op 5 november 1849, vertrok in 1877 naar Tilburg.

 

 

IX-h. ANTONIE SEBRECHT WEITERINGHS is op 23 juli 1691 te Oosterhout gedoopt en stierf daar op 25 april 1737. Zijn vrouw, Jacomina Cornelis Adriaen Oomen, was te Oosterhout op 30 maart 1697 gedoopt en overleed daar op 4 januari1762. Haar ouders waren Cornelis Adriaen Oomen en Marijken Cornelis Ariens, haar kinderen:

 

1. Johanna Weiteringhs, te Oosterhout gedoopt op 29 januari 1720 en daar overleden op 9 september 1759. In eerste echt trouwde zij te Oosterhout op 29 april 1742 met Anthoni Jan Hoevenaars, aldaar gedoopt op 21 september 1717 als zoon van Jan Adriaen Hoevenaer en Engel Adriaen Huyge. Zij woonden achter het Clooster op den Horst en testeerden op 29 september 1748 (127) , terwijl Anthoni ziek en zwak te bed lag. Johanna hertrouwde op 22 november 1750 met Jan Geerden van der Smissen (128) , wagenmakersbaas te Oosterhout. Hij testeerde op 26 december 1759 (129) , drie maanden na het overlijden van zijn vrouw, zelf ziek te bed liggende. Hij benoemde een voogd en toeziende voogd over zijn twee minderjarige kinderen.

2. Guilielmus, te Oosterhout gedoopt op 6 september 1722 en kort daarna overleden.

3. Sebrecht Antonie Weterings is op 20 februari 1724 te Oosterhout gedoopt en overleed daar op 23 juli 1781. Hij was landbouwer. Op 26 oktober 1766 trouwde hij te Oosterhout met Johanna Jan Olieslagers, die er op 2 december 1774 stierf en op 6 december werd begraven. In 1796 werden de boedel gedeeld tussen de kinderen: (130)

 

A. Jacomina Weterings is op 10 juni 1767 te Oosterhout gedoopt en overleed te Meerle (België) op 24 maart 1848. Zij trouwde te Oosterhout op 28 april 1787 met Johannes Hendrik van Opstal, aldaar gedoopt op 13 augustus 1754 en te Meerle overleden op 17 maart 1836. Dit echtpaar had zes kinderen gekregen. Het woonde

in de buurtschap Vraggelen, toen het op 29 maart 1806 testeerde. (131) later verhuisden zij naar Chaam en vervolgens naar Meerle. Zij waren landbouwers.

B. Johannes, te Oosterhout gedoopt op 19 augsutus 1769 en op 1 november 1774 aldaar overleden. Twee dagen later werd hij begraven.

C. Antonis Weterings, te Oosterhout gedoopt op 28 december 1771, is in 1839 (volgens aantekening de dato 10 december) als ongehuwde verhuisd van Dongen naar Oosterhout. Zijn overlijden is daar niet te vinden, mogelijk is hij naar eveneens naar België (Meerle) vertrokken, waar zijn enig overgebleven zuster woonde.

D. Catharina Weterings, te Oosterhout gedoopt op 19 mei 1774, daar ongehuwd overleden op 28 april 1802, begraven op 1 mei daaraanvolgende.

 

4. Maria Weiteringhs, te Oosterhout gedoopt op 25 maart 1726, daar gestorven op 18 februari 1797. Zij was er op 5 februari 1747 getrouwd met Adriaan Cornelis van den Rijen en kreeg vijf kinderen. Dit echtpaar woonde op een stede op den Horst en Uylendonk achter het klooster van Sint-Catharinadal. Maria testeerde op 3 september 1752: (132) haar man was toen ziek. Op 4 juli 1796, toen zij weduwe was, maakte zij een nieuw testament en liet zij het eerste vervallen. (133)

5. Gerardus Weiteringhs, te Oosterhout gedoopt op 4 april 1729, bleef ongehuwd en overleed op 27 mei 1754 in zijn geboortedorp.

6. Petronella is op 4 april 1729 te Oosterhout gedoopt. Zij trouwde op 16 juni 1753 met Jan Stoffel Pruysten, die 'onpasselijk' was toen zij testeerden op 31 augustus 1804. (134) Hij was een zoon van Stoffel Cornelissen Pruysten en van Maria Jan Willemen en werd te Oosterhout gedoopt op 9 juli 1726. Jan en Petronella woonden op den Horst, de Straet zuyden, en kregen drie zonen. Petronella overleed op 10 januari 1805 te Oosterhout.

7. Anthonia Weiteringhs, te Oosterhout gedoopt op 24 februari 1733, daar overleden op 8 oktober 1778. Zij trouwde op 14 januari 1759 met met de Oosterhoutse landbouwer Adriaan Cornelis Klys, met wie zij testeerde op 19 september 1774, toen zij ziek was. (135) Zij was in 1759 tot1774 zes maal bevallen.

8. Cornelia Weiteringhs, te Oosterhout gedoopt op 24 februari 1733 en er op 7 september 1780 overleden. Zij was op 19 januari 1755 gehuwd met Cornelis Cornelis Canters, met wie zij op 22 maart 1766 testeerde. (136) Op 11 oktober van het zelfde jaar legden diverse getuigen een verklaring af, dat Cornelis zich uitzonderlijk vreemd gedroeg en zinneloos was. (137) Op 16 oktober regelde Cornelia voor een jaar het onderkomen van haar man in het tehuis voor zinnelozen te 's-Hertogenbosch. (138) Op 11 april 1768 verzocht zij haar krankzinnige man uit het tehuis naar huis te mogen halen. (139) Het antwoord was negatief. Cornelia Anthonie Weiteringhs verkocht uit de hand haar stede met huis en schuren, gelegen onder de onnutte velden te Oosterhout (Oosteind), aan de kinderen van haar zuster Maria, met name aan respektievelijk Adriaan en Cornelis van de Rijen.(140) Cornelia, 'onpasselijk', herriep op 9 maart 1780 haar eerder gemaakte testament en benoemde haar broer en zuster tot haar erfgenamen. Bij het maken van dit testament was haar man nog 'innocent'. (141) Haar huwelijk bleef kinderloos. Cornelis was op 19 januari 1755 te Oosterhout gedoopt, zijn ouders heetten Cornelis Canters en Barbara Baveleer.

9. Wilhelmus Weiteringhs, te Oosterhout gedoopt op 31 januari 1736, ongehuwd aldaar overleden op 19 mei 1776.

 

 

VI-c. ADRIAEN JAN WATERINGHS is in 1585 te Oosterhout geboren en trouwde daar op 31 januari 1616 met Cornelia Sebrechts Antonissen, dochter van Sebrecht Anthonis Goovaerden en van Cathelyn Schalcken. Zij woonden op een stede in de Achterstraat, deze straat west, de Proostensteeg-Gebuurweg oost. Adriaen was in 1633 voogd over de weeskinderen van zijn broer Peter Jan Watringhs. Bij de boedeldeling van Adriaen op 30 januari 1662 erfden alle neven en nichten de helft van zijn nalatenschap.(142) Deze was zeer omvangrijk. De andere helft bleef in het bezit van zijn weduwe. Hun kinderen waren:

 

1. Jan, te Oosterhout gedoopt op 19 juni 1616, jong overleden.

2. Lucia, te Oosterhout op 25 augustus 1619 gedoopt en jong gestorven.

3. Cornelia, te Oosterhout op 4 april 1625 gedoopt. Aldaar overleed zij op 20 januari 1641.

 

 

ADRIAEN JANS DE JONGE WATERINGHS (143) , broer van de vorige, is in 1589 geboren (144) en trouwde te Oosterhout op 13 februari 1624 met Anthonia Govaerts Theunis. Op 24 december 1624 werd hun zoon Johannes te Oosterhout gedoopt. Bij de boedeldeling van Adriaens moeder op 23 januari 1626 (145) was niemand van dit gezin meer in leven. Of de oorlogshandelingen dan wel een besmettelijke ziekte de oorzaak was van hun overlijden is niet te achterhalen. Wel weten we door een aantekening in het dood-of begraafboek, dat de pastoor zich beklaagde, dat hij niet alle slachtoffers heeft kunnen begraven. Eind 1624 en begin 1625 zijn honderden inwoners van Oosterhout als gevolg van oorlogshandelingen om het leven gekomen. Het waren overwegend inwoners van Den Hout.

 

Correctie: Catharina Weiteringhs trouwde niet op 28 oktober 1666, maar op 21 februari 1668. (146)

 

Dank: Ik bedank mijn neef Hans Weterings te Hilvarenbeek voor

zijn inbreng in dit familierelaas.

 


Referenties

 

1) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 262, f 107 V .

2) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 263, f 9 V .

3) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 263, f 44, 6 juni 1503.

4) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 263, f 47 V , 4 december 1506.

5) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 263, f 18, 5 augustus 1508.

6) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 267, f 96 V , 10 februari 1531.

7) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 269, f 37, 11 januari 1537.

8) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 271, f 42 V , 3 maart 1543.

9) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 270, f 5 V , 12 januari 1538.

10) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 276, f 46, 25 mei 1562.

11) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 280, f 11, 17 februari 1571.

12) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 276, f 117 V , 10 november 1561.R 276, f 168, 4 februari 1563.

13} Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 285, f l, 30 december 1589.

14) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 281, f 63, 5 mei 1576.

15) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 284, f l, l januari 1584. R 285, f 35 V , 25 maart 1591.

16) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 277, f 29, 20 februari 1563.

17) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 281, f 122, 12 februari 1578.

18) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 290, f 229, 6 april 1606.

19) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 298, f 234, 14 juli 1638.

20) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 296, f 56, 23 januari 1626.

21) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 33, f 23, 22 september 1596.

22) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 238, ongef., 23 juli 1608.

23) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 161, ongef., 31 december 1613.

24) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 298, f 23, 21 september 1633.

25) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 317, f 20, 21 februari 1680.

26) A.J. van Bemolt van Loghtlum - Slaterus, Nederlandse familiepenningen tot 1830 (Zutphen, 1981) 54, no 178.

27) Streekarchief Oosterhout, N 5450.

28) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 312, f 123.

29) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 196, ongef., 7 maart 1670.

30) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 307, f 125.

31) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 317, f 203.

32) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 308, f 2, 19 maart 1675.

33) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 74, ongef

34)

35)

36) Streekarchief Oosterhout, N 5433, ongef., 12 maart 1679.

37) Raadhuis Terheyden, Oud administratief archief, gemaallij sten 1716-1720.

38) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 321, f 88 V .

39) Streekarchief Oosterhout, N 1968-70, akte 309, 18 december 1730.

40) Streekarchief Oosterhout, N 1573, 26 mei 1718.

41) De Brabantse Leeuw, IV (1955) 55 e.v.

42) Streekarchief Oosterhout, Geertruidenberg R 44, ongef., 9 mei 1767.

43) Streekarchief Oosterhout, Geertruidenberg R 33, ongef., 26 februari 1781.

44) Streekarchief Oosterhout, Geertruidenberg R 45, f 80, 14 maart 1778.

45) Streekarchief Oosterhout, Geertruidenberg R 46, f 217 V , 25 september 1795.

46) Streekarchief Oosterhout, Geertruidenberg R 48, ongef., 22 april 1783.

47) Streekarchief Oosterhout, Geertruidenberg R 46, f 69, 27 april 1788.

48) „Joannes Franciscus van Nieuwkuyk en zijn mannelijke zoowel als vrouwelijke nakomelingen", De Navorscher, XLV (1895) 624

49) Gemeentearchief Breda, N 1286, in 22.

50) Streekarchief Oosterhout, N 5587, ongef., 30 juni 1825.

51) Streekarchief Oosterhout, Geertruidenberg R 48, ongef., 21 juli 1783.

52) Gemeentearchief Breda, N 1242, akte 97, 17 oktober 1806.

53) Gemeentearchief Breda, N 1283, in 125, 23 maart 1821.

54) Gemeentearchief Breda, N 1285, in 98, 5 juni 1827.

55) Streekarchief Oosterhout, N 7729, 28 mei 1725.

56) De doop- en begraafboeken van Terheyden over deze periode zijn ten gevolge van een brand in de kerk verloren gegaan. Aan de hand van de gemaallijsten en de kerkrekeningen bleek het mogelijk de data van geboorte en overlijden te schatten. (Raadhuis Terheyden, Oud Administratief Archief, Kerkrekeningen G 144 en G 146. Gemaallijst anno 1702.)

57)Gemeentearchief Breda, R 595, f 229, 27 november 1748.

58) In het gemeentearchief van Breda berusten tientallen notariële akten die betrekking hebben op deze zaak en de familie.

59) De Brabantse Leeuw, II (1953) 116.

60) Streekarchief Oosterhout, N 7870, no H, 26 juni 1817.

61) Streekarchief Oosterhout, N 7871, no 35, 22 december 1818

62) Gemeentearchief Breda, N 1211, akte 70, 11 april 1796.

63) Gemeentearchief Breda, inv. Hingman 125, f 212, 12 februari 1818.

64)Gemeentearchief Breda, inv. Hingman 125, ff 85 en 88, 22 augustus 1805.

65) Rijksarchief 's-Hertogenbosch, Vredesgerecht Breda 1348, no 119, 11 oktober 1820.

66) Gemeentearchief Breda, N1378, in 155, l september 1812.

67) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 321, f 88.

68) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 386, f 206, 9 mei 1737.

69) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 386, ff 261, 283 en 287, 1738.

70) Streekarchief Oosterhout, N 5482, 9 september 1725.

71) Streekarchief Oosterhout, N 5525, 21 juni 1741.

72) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 309, f 141, 16 januari 1685.

73) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 319, f 243, 2 maart 1746.

74} Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 316, f 33, 21 februari 1728.

75) Streekarchief Oosterhout, N 7729, ongef., 16 april 1725.

76) Gemeentearchief Rotterdam, N 2585, f 250.

77) Streekarchief Oosterhout, N 5552.

78) Streekarchief Oosterhout, N 5552, 23 oktober 1784.

79) Streekarchief Oosterhout, N 5535, f 105, 7 oktober 1762.

80) L.F.W. Adriaenssen, Geschiedenis van de families Trompenaars, Trümpener, Trompeneers, Trimpeneers, Trompen en Tromp in de Brabantse en Limburgse Kempen, 1347-1989 (Amsterdam, 1989) 304, 308.

81) Streekarchief Oosterhout, N 5542, ongef.

82) Streekarchief Oosterhout, N 5551, ongef.

83) Streekarchief Oosterhout, N 5551, no 22, 30 mei 1780.

84) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 388, ongef., 29 september 1769.

85) Begraven te Oisterwijk op 31 augustus 1786.

86) Begraven te Hilvarenbeek op 18 maart 1772

87)Streekarchief Oosternhout, N 5585, ongef., 18 november 1812

88)Streekarchief Oosterhout, N 5592, no 66, september 1819.

89) Streekarchief Oosterhout, N 7867, no 7, 25 mei 1814.

90) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 386, ongef., 30 juni 1756.

91) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 325, f 138, 5 april 1783.

92) Streekarchief Oosterhout, N 5552, ongef., 15 februari 1785.

93) Streekarchief Oosterhout, N 5586, no 64.

94) Streekarchief Oosterhout, N 5550, ongef.

95) Streekarchief Oosterhout, N 5552, ongef.

96) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 339, f 210, 18 augustus 1781.

97) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 238, ongef., 8 juli 1608.

98) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 297, tussen ff 220 en 221, 20 oktober 1632.

99) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 309, f 141, 16 januari 1685.

100) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 302, f 125, 28 december 1656.

101) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 298, f 220, 6 april 1638.

102) Streekarchief Oosterhout, N 5439, f 12.

103) Streekarchief Oosterhout, N 5461, ongef.

104) Streekarchief Oosterhout, N 5530, 27 maart 1752.

105) Op l februari 1643 en 11 april 1645 overleden kinderen van Adriaen te Oosterhout.

106) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 305, f 15 V , 24 maart 1665.

107) Streekarchief Oosterhout, N 5447, 24 januari 1701.

108) Streekarchief Oosterhout, N 5440, 28 januari 1688.

109) Streekarchief Oosterhout, N 5487, 6 juni 1735.

110) Streekarchief Oosterhout, N 5451, 23 september 1705.

111) Streekarchief Oosterhout, N 5499, 22 februari 1719.

112) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 321, f 192 V , 3 maart 1757.

113) Streekarchief Oosterhout, N 5580, 4 juli 1796.

114) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 367, f 186, 4 april 1753.

115) Streekarchief Oosterhout, N 5551, 18 april 1781-

116) Streekarchief Oosterhout, N 7789, 27 januari 1784.

117) Streekarchief Oosterhout, N 5407, f 12, 23 januari 1662. Oosterhout R 361, f23, 22 oktober 1667.

118) Streekarchief Oosterhout, N 5454.

119) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 313, f 96.

120)Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 314, f 46 V .

121) Streekarchief oosterhout, Oud Administratief Archief Oosterhout, gemaallijst 1212, f 58 V , 1690.

122) Streekarchief Oosterhout, N 5545, 2 maart 1731.

123) Streekarchief Oosterhout, N 5477, ongef., 26 januari 1718.

124) Streekarchief Oosterhout, N 5545, ongef.

125) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 314, f 214, 17 juli 1720.

126) Streekarchief Oosterhout, N 5621, ongef., 4 november 1813.

127) Deze dochter van Hubert Smits en Maria de Zeeuw is op l januari 1794 te Waspik gedoopt en overleed daar op 14 oktober 1857.

128) Streekarchief Oosterhout, N 5476.

129) Zoon van Geert Janse van der Smisse uit Kessenich bij Maaseik en van Anneke Passchiere Wagenmakers uit Ooterhout, aldaar gedoopt op 21 januari 1713.

130) Streekarchief Oosterhout, N 5533,

130) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 366, f 267, 22 april 1796.

131) Streekarchief Oosterhout, N 5561, ongef.

132) Streekarchief Oosterhout, N 5546.

133) Streekarchief Oosterhout, N 5580.

134) Streekarchief Oosterhout, N 5582.

135) Streekarchief Oosterhout, N 5549.

136) Streekarchief Oosterhout, N 5537.

137) Streekarchief Oosterhout, N 5537.

138) Streekarchief Oosterhout, N 5537.

139) Streekarchief Oosterhout, Oud Administratief Archief Oosterhout 53, f108.

140) Streekarchief Oosterhout, N 5547, 30 juli 1773.

141) Streekarchief Oosterhout, N 5547.

142) Streekarchief Oosterhout, Oosterhout R 305, f 36.

143) De informatie over deze Adriaen is weggevallen op p. 120 van de vorige jaargang sub V-a-7.

144} Streekarchief Oosterhout, R 290, f 303, 11 oktober 1607.

145) Streekarchief Oosterhout, R 296, f56.

146) De Brabantse Leeuw, XXXIX (1990) 123.

2005(C) Marcel Weeterings, all rights reserved.